Dünya

Çinliler elektrikli arabalarını satmak için Batı’nın araba markalarını satın alıyor

Çin'in Batı pazarlarına girmek için izlediği yollar dikkat çekiyor.

Çin küresel elektrikli otomobil pazarını fethetmek için ilginç yollar izliyor. 

ABD’nin en köklü gazetelerinden The Washington Post’un haberine göre, İsveç’te tasarlanan ancak Çin’de üretilen Polestar marka elektrikli araçlar, İsveçli bir marka olarak ABD’de pazarlanıyor. Marka, Amerikan pazarına İsveç otomobiliymiş gibi çoktan girdi ve tutundu.

Polestar, 2010 yılında İsveçli Volvo’yu satın alarak yurt dışına açılan Çin'deki büyük bir otomobil üreticisi Zhejiang Geely Holding Group'un kurucusu ve çoğunluk hissedarı Çinli milyarder Li Shufu  tarafından kontrol ediliyor. Volvo ve Geely daha sonra 2017 yılında ayrı bir şirket olarak Polestar'ı kurdu ve şirketin genel merkezini Volvo'nun memleketi İsveç'in Göteborg kentinde açtı.

Polestar'ın üst düzey yöneticileri ve otomobil tasarımcıları İsveç'te çalışıyor. Şirketin ana aracı olan Polestar 2, Çin'in Luqiao kentinde bulunan ve aynı zamanda elektrikli bir Volvo modeli üreten bir Çin fabrikasında üretiliyor. Şirket, bu yıl 27 ülkedeki müşterilere 50.000 Polestar teslim etme yolunda ilerlediğini, 2021'deki teslimatlarının yaklaşık iki katına çıktığını bildirdi.

Volvo ve Volkswagen'de daha önce otomobil tasarımcısı ve yönetici olarak çalışan Thomas Ingenlath, Polestar CEO'su olarak görev yapıyor.

Polestar, bu yılın ilk dokuz ayında yaklaşık 6.900 araç satarak Amerika Birleşik Devletleri'nde halen nispeten küçük bir oyuncu. Buna karşılık, Ford aynı dönemde yaklaşık 28.000 Mustang Mach-E elektrikli otomobil satarken, Tesla, 3 ve Y modellerinin her birinden yaklaşık 140.000 adet sattı.

Polestar, ABD'nin bazı yerel üretimi korumacı politikalarını aşmak için, 2024'ten başlayarak, Güney Carolina'daki Volvo'ya ait bir fabrikada 80.000 dolardan başlayan lüks bir SUV olan, yeni Polestar 3'ü üretmeye başlayacağını açıkladı.

Çinli üreticiler, devletin yüksek mali desteğiyle elektrikli araç endüstrisini geliştirmek için milyarlarca dolar harcadı. Yerli elektrikli araç markaları, Çin'deki elektrikli araba satışlarının aslan payını ele geçirdi. Şimdi BYD, Nio ve Great Wall Motor gibi Çin markaları denizaşırı pazarlara girmeye başladı.

Berlin'deki Schmidt Automotive Research'ün kurucusu Matthias Schmidt, Çinli üreticilerin, çoğu Batılı rakibinden önce elektrikli araç üretimini artırmaya başladığını ve bunun da Çinlilere üretim verimliliğinde "önemli bir avantaj" sağladığını söylüyor. Çin'in merkezi ve bölgesel hükümetleri, yerli araç fabrikalarını, şarj altyapısını ve tüketici alımlarını büyük ölçüde sübvanse ederek ve Çinli pil üreticilerini yabancı rekabetten koruyarak satışların artmasını sağladı.

Schmidt, "Artık ölçeğe ulaştıkları için, Çinliler Batı pazarlarına ihracat yapmak istiyorlar" diyor.

Ancak örneğin ABD’de, Trump yönetimi sırasında Çin araçlarına uygulanan yüzde 25'lik ithalat tarifesi ve ABD'de üretilen elektrikli araçların ve pillerin alımını teşvik etmek için tasarlanan yeni ABD vergi kredileri gibi politikalar, Çin markalara engeller yaratıyor. Analistler, Çin hakkındaki olumsuz tüketici duyarlılığının da satışları baltalayabileceğine, fakat bazı alıcıların araçlarının nerede üretildiğini bilmeyebileceğine veya üretim yerini umursamayabileceğine dikkat çekiyor.

Bazı tanıdık Batılı markaların elektrikli araçları da Çin'de üretiliyor. BMW, elektrikli bir SUV olan iX3'ü Avrupa ve diğer ülkelere ihracat için Çin'de inşa ediyor ve bazı elektrikli Mini modellerini de Çin’de üretmeyi planlıyor. Tesla, Şangay fabrikasından Avrupa'ya binlerce araç ihraç ediyor, ancak Berlin'deki yeni fabrikasının Avrupa üretiminin çoğunu devralması bekleniyor.

Belki de ABD pazarına girmenin önündeki engeller nedeniyle, bazı Çinli elektrikli araç üreticileri Avrupa'ya ve diğer bölgelere ABD pazarına göre çok daha fazla odaklanıyor. Şangay merkezli Nio, ET7 sedanını Hollanda, Almanya, Danimarka, İsveç ve Norveç'te satıyor ve 2025'te ABD pazarına girmeyi hedefliyor.

2000'lerin başında İngiliz MG markasını satın alan Çin'in en büyük otomobil üreticisi olan devlete ait SAIC, Avrupa'da yaklaşık 26.000 pound'dan (yaklaşık 31.500 dolar) başlayan bir bütçe ile, hatchback de dahil birkaç elektrikli MG modeli satıyor. Çin, Shenzhen merkezli BYD, geçen ay Paris Otomobil Fuarı'nda kompakt Atto 3 SUV da dahil olmak üzere Avrupa'da satışa sunulan üç elektrikli aracı piyasaya sürdü.

Çinli markaların Avrupa'ya gelişi, Avrupalı politikacılar arasında da bazı gerginliklere neden oluyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Paris otomobil fuarının arifesinde bir gazete röportajında, Avrupalı tüketicileri Avrupa Birliği'nde üretilen otomobilleri satın almaya çağırdı.

Paris otomobil fuarı sırasında Macron, Çinli marka BYD’nin standına göz ucuyla bile bakmadan önünden direkt geçti. Çin araçlarına yönelik ithalat tarifelerinin şu anda yüzde 10 olduğu AB'de, Macron’un tavrı korumacı önlemlerin artabileceğinin bir işareti olarak okundu.

Jeep ve Peugeot üreticisi Stellantis'in CEO'su Carlos Tavares, Avrupa'yı yerel otomobil üreticilerini korumaya çağırdı. Ekim ayında, Çinli otomobil üreticilerine Avrupa pazarında sunulan koşulların, Çin pazarındaki Batılı otomobil üreticilerine göre daha kolay olduğunu söylemiş ve bunun AB tarafından kabul edilmemesi gerektiğini ifade etmişti.

Kaynak: Washington Post, Fotoğraf: The Verge

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın