Dünya

Dünyadan kısa kısa...

Dünyadaki son gelişmeler:

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya 40 milyar dolar değerinde askeri yardım sağlamak için bir yasa tasarısı imzaladı. Luhansk bölgesinde çatışmalar yoğunlaştı ve Rusya bölgenin kontrolünü tamamen ele geçirmeye çalıştı. Rusya, savaştaki şu ana kadarki en büyük zaferinde komşu Donetsk'te harap olmuş bir şehir olan Mariupol üzerinde tam kontrole sahip olduğunu ilan etti. Bu arada Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski'nin danışmanı, ülkesinin Rusya'ya toprak vermeyi içeren bir barış anlaşmasını kabul etmeyeceğini söyledi.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, federal seçimlerde yenilgiyi kabul etti. Muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Anthony Albanese Morrison’un yerini alacak, ancak İşçi Partisi'nin ya koalisyon iktidarı kurması ya da bağımsızların artan popülaritesiyle seçilmiş bağımsızları yanına çekmesi gerekiyor.

Finlandiya ve İsveç liderleri, Türkiye Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Görüşmelerde iki İskandinav ülkesinin Türkiye'nin karşı çıktığı NATO'ya katılma başvuruları ele alındı. Erdoğan, Finlandiya ve İsveç'i teröristleri barındırmakla suçladı. Finlandiya'dan Sauli Niinisto, cumartesi günkü görüşmelerin "açık ve doğrudan" olduğunu söyledi. Rusya ise faturalarını ruble cinsinden ödemeyi reddeden Finlandiya'ya gaz tedarikini durdurdu.

IMF Başkanı yoksul ülkelerdeki hükümetleri gıda ve enerjiyi sübvanse etmeye teşvik etti

IMF (Uluslararası Para Fonu) Başkanı Kristalina Georgieva, yoksul vatandaşların artan maliyetlerle başa çıkmalarına yardımcı olmak için hükümetleri gıda ve enerjiyi sübvanse etmeye teşvik etti. Ukrayna'daki pandemi ve savaş, emtia fiyatlarını artırdı ve yoksul ülkeleri özellikle sert bir şekilde vurdu. Georgieva, merkez bankalarının pandemi sırasında biriken borçlarını geri ödeme kabiliyeti konusundaki endişelerini de dile getirdi.

Maymun çiçeği salgınının cinsel temasla bulaştığı düşünülüyor

Maymun çiçeği ile ilgili endişeler artmaya devam ediyor ve çoğunlukla Avrupa'da 100'den fazla vaka bildirildi. Kıdemli bir Dünya Sağlık Örgütü danışmanı, David Heymann, üzerinde çalıştıkları teorinin salgının cinsel temastan kaynaklandığı yönünde olduğunu duyurdu. Ülkeler çaresiz değil: Virüs yayılmakta çok iyi değil ve mevcut aşılar risk altındakileri koruyabilir.

ABD Başkanı Biden, Seul ziyaretinde, kuzey komşusunu caydırmak için Güney Kore ile ortak askeri tatbikatları genişletme sözü verdi . Ayrıca, Kuzey Kore diktatörünün "ciddi" ve "samimi" olması durumunda Kim Jong Un ile görüşmeye açık olduğunu belirtti. Biden, Amerika'nın virüs salgınıyla karşı karşıya olan Kuzey Kore'ye Covid-19 aşıları teklif  ettiğini, ancak "yanıt alamadığını" vurguladı.

%7,8 enflasyonla mücadele eden Hindistan benzin üzerindeki vergileri düşüreceğini, pişirme gazındaki sübvansiyonları artıracağını açıkladı

Hindistan, ülkedeki enflasyonun etkileriyle mücadele etmek amacıyla benzin üzerindeki vergileri düşüreceğini, belirli kömür türleri üzerindeki ithalat vergilerini azaltacağını ve yoksul insanlar için pişirme gazı üzerindeki sübvansiyonları artıracağını açıkladı. Enflasyon nisan ayında Hindistan’da %7,8'e ulaştı ve Hindistan Merkez Bankası’nın faiz oranlarını yükseltmesine neden oldu.

DSÖ bir sonraki pandemiye hazırlanıyor

Her mayıs ayında, hükümetlerin sağlık bakanları Dünya Sağlık Asamblesi için Cenevre'de toplanır. Gabfest'in amacı, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) önümüzdeki yıl ne yapması gerektiği konusunda tartışmaktır. Genel olarak, bakanlar DSÖ'ye uzun bir öncelikler listesi ve önemsiz bir bütçe verir. Pazar günü başlayacak olan bu yılki toplantıda, temsilciler DSÖ'nün sürdürülebilir bir şekilde nasıl finanse edilebileceğine kadar her şeyi tartışacaklar.

Bununla birlikte, gündemin en sıcak noktası, yeni bir Küresel Pandemi Anlaşması üzerindeki tartışmalar olacak. Covid-19, küresel sağlık yönetişimindeki zayıflıkları ortaya çıkardı. Ülkelerin hazırlıkları yetersizdi, koordinasyon için mücadele ettiler ve başarısızlıklarından sorumlu tutulmadılar. Salgın hastalıkların sayısı, muhtemelen iklim değişikliği ve habitat tahribatı nedeniyle artmaktadır. Genellikle nadir görülen pandemiler çok daha sık görülebilir. Dünyanın hazırlanması gerekiyor ve küresel bir anlaşma iyi bir başlangıç olacaktır.

Hong Kong'daki Katolikleri baskı altında

Beklenmedik bir durum olmasa da, 90 yaşındaki Katolik eski piskopos Kardinal Joseph Zen'in 11 Mayıs'ta gözaltına alınması Hong Kong'u şok etti. Çin yönetiminin ilk 20 yılında, Hong Kong'daki insanlar anakaradakilerden çok daha fazla dini özgürlüğe sahipti. Çin otoriter vidaları sıkıştırmaya başladığında, Hıristiyanlar bölgenin demokrasi yanlısı hareketinde büyük bir rol oynadı. 2019'da popüler bir ilahi bir protesto marşı haline dönüştü. Ama şimdi birçok Hıristiyan siyasetten çekildi. Keza bir rahip, vaazlarda konuştuğunda rapor edebileceğinden korktuğunu söyledi.

Vatikan'ın Kardinal Zen'in tutuklanmasına tepkisi sessiz kalmak oldu. 2018'de Katolik kilisesi, Çin hükümetiyle anakaradaki piskoposların seçimi konusunda Çin’e daha fazla söz hakkı veren bir anlaşma yaptı. Buna karşılık, kilise Çin’deki ibadet edenlere daha fazla erişim sağladı. Anlaşma ekim ayında yenilenmek üzere. Katolikler, Hong Kong'da olduğu gibi Çin'de de baskı altında. Ancak Vatikan, kaydettiği küçük ilerlemeden vazgeçmek konusunda isteksiz görünüyor ve anlaşmayı korumaya istekli görünüyor. Bu din özgürlüğü için kötülüğe işaret ediyor.
Kaynak: The Economist

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın