Özel Haber

Mikro-Makro uyarmıştı: Port İsbi’de yeni skandallar!

Avukat Serhan Çınar’ın direktörü olduğu, devletin sözleşmesini iptal ederek Mahkeme’ye verdiği Port İsbi’de skandal bitmiyor! Mağusa Port İsbi'de kayıtlı bir şirketin Türkiye'ye sahte ilaç gönderdiği skandalının yanı sıra, Ekonomi ve Enerji Bakan Olgun Amcaoğlu tarafından Cumhuriyet Meclisi'nde yapılan açıklamayla, Maddox yangınında yanan içkilerin Port İsbi'ye 'kaçak' olarak sokulduğu anlaşılıyor.

KKTC Port İsbi’de kurulu 'SBA Pharma' adındaki bir şirketin Kazakistan’dan bir kan kanseri ilacının sahte versiyonunu satın alarak, Türkiye pazarına satışını yaptığı ortaya çıktı.

Cumhuriyet gazetesinden Murat Ağırel'in üç gündür devam eden yayınları, KKTC Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun dünkü oturumunda söz alan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Lefke milletvekili Salahi Şahiner tarafından gündeme getirildi.

Gazeteci Murat Ağırel’in haber dizisinde aktardıklarına göre, lösemi yani kan kanserinin son aşamasında kullanılan “Ponatinib” etken maddeli bir ilaç olan ‘ICLUSIG’in sahte versiyonu Kıbrıs’taki Mağusa Serbest Liman ve Bölge’den özel alan olarak kiralanan Port İsbi’de kurulu SBA Pharma adındaki şirket tarafından Kazakistan’dan alınarak Türkiye’ye satıldı ve oradan da 2018 yılında İsviçre’ye gönderildi.

İsviçre’de ilaç için yapılan analizde ilacın ‘Ponatinib’ yerine ‘Parasetamol’ içerdiği belirlendi.

Gazeteci Murat Ağırel’in ifadesiyle ‘kanserle mücadelede kullanılan direnç artırıcı ilaç aslında basit bir ağrı kesici’ çıkmıştı.

İsviçre İlaç Denetleme Kurumu SWISSMEDIC olayı Dünya Sağlık Örgütü’ne bildirdi. Dünya Sağlık Örgütü ilacın sahte versiyonuna ilişkin raporunu 21 Şubat 2019 tarihinde tüm üye ülkelere göndererek, sahte ürün hakkında “acil global uyarı” yayımladı.

Türkiye’de yapılan soruşturmada ise ‘Müfettişler Kıbrıs’ta kurulu olan SBA Pharma adlı firmadan “25A19E019” ve “PR072875” parti numaralı ICLUSIG isimli ilaçların temin edildiğini, ilaçların kaynağı olarak da Kazakistan’da bulunan “KAZUNIONPHARM COM LTD” adlı firmanın gösterildiği’ni tespit etti.

Fakat sahte ilaçların satılmaya devam edilmesi için sahte bir analizle ilaçların sahte olmadığı iddia edilerek, Türkiye’de sahte analizle sahtelenmiş ilacın satışı sürdü. Hatta bir kan kanseri hastası ilaç hakkında şikâyette bulundu.

Türkiye Sosyal Güvenlik Kurumu, SGK, sadece 2 ayda sahte olduğu tespit edilen 120 kutu ICLUSIG 15 Mg ve 160 kutu ICLUSIG 45 Mg için 1 milyon 312 bin 500 Euro ödedi. Güncel kur ile bu rakam 26 milyon Türk Lirası’na tekabül ediyordu. Türk Eczacılar Birliği, TEB’in de, 45 mg için 12 kez, 15 mg için kez beş sipariş verdiği ve toplamda 62 kutu sahte ilaç için 508 bin 200 Euro ödediği belirlendi.

Türkiye’de 17 Ekim 2019 tarihinde Savcılığa teslim edilen müfettiş raporu sonrasında ‘soruşturmanın üzerine sis bulutları çöktüğü’ ileri sürülüyor. Gazeteci Ağırel’e göre hem kamu zarara sokuldu hem de insan sağlığı ile oynandı.

CTP Lefke milletvekili Salahi Şahiner: “Bu ciddi bir skandaldır. Uluslararası ilaç sahteleyen bir firmanın bu ülkede kurulu olduğu, bütün dünyayı dolandırdığı bir gerçektir”

CTP milletvekili Şahiner, Cumhuriyet Meclisi’ndeki konuşması sırasında, Kazakistan’da üretilen ICLUSIG’in sahte versiyonunu Türkiye’ye gönderen firmanın Kıbrıs Serbest Bölge’de kurulu bir posta kutusu şirketi SBA Pharma olduğunu hatırlattı. ‘Bu ciddi bir skandaldır. Uluslararası ilaç sahteleyen bir firmanın bu ülkede kurulu olduğu, bütün dünyayı dolandırdığı bir gerçektir. Serbest Liman’da kurulu olan bir şirkettir’ dedi. Ve Mağusa Serbest Liman ve Bölge Müdürlüğü'nün bağlı olduğu Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu’na ‘bununla ilgili bir girişim yapılmadıysa bu girişimi Başsavcılığa sizin yapmanız gerekiyor kanaatindeyim’ şeklinde konuştu.

Lefke milletvekili Salahi Şahiner, uluslararası ‘ilaç kaçakçısı’ konumundaki şirketin getirdiği sahte ilacın KKTC Sağlık Bakanlığı tarafından alınıp alınmadığını, devlet tarafından sahte ilaca para ödenip ödenmediğini sorguladı ve Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu’ndan ilgili şirketin yetkilileri hakkında gerekli cezai soruşturmanın başlatılması için ‘girişimci olması’nı talep etti.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu: “Devlet kullanımında ve faaliyetinde olan Serbest Bölge’de ilaç üretimi ve/veya buna benzer bir faaliyet gösteren herhangi bir posta kutusu şirketi yoktur. Ancak 2007’de 49 yıllığına kiraya verilen özel işletici konumundaki Port İsbi isimli şirketin arazisinde ve depolarında bu faaliyet yapılmaktadır. Serbest Liman ve Bölge’ye konu faaliyetle ilgili geliş ve gidiş yük manifestosu verilmediği için kontrolü sadece Gümrük Dairesi tarafından yapılmaktadır. Konu şirketin kira sözleşmesi, 2020 yılı Temmuz ayında dönemin hükümeti Bakanlar Kurulu tarafından feshedilmiş olup, hukuk süreci şu anda devam etmekte ve konu Mahkeme’dedir”

Meclis’te bilgi vererek, konuya açıklık getiren Ulusal Birlik Partisi (UBP) Lefkoşa milletvekili, Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu şu açıklamayı yaptı: ‘Devlet kullanımında ve faaliyetinde olan Serbest Bölge’de ilaç üretimi ve/veya buna benzer bir faaliyet gösteren herhangi bir posta kutusu şirketi yoktur. Ancak 2007’de 49 yıllığına kiraya verilen özel işletici konumundaki Port İsbi isimli şirketin arazisinde ve depolarında bu faaliyet yapılmaktadır. Serbest Liman ve Bölge’ye konu faaliyetle ilgili geliş ve gidiş yük manifestosu verilmediği için kontrolü sadece Gümrük Dairesi tarafından yapılmaktadır. Konu şirketin kira sözleşmesi, 2020 yılı Temmuz ayında dönemin hükümeti Bakanlar Kurulu tarafından feshedilmiş olup, hukuk süreci şu anda devam etmekte ve konu Mahkeme’dedir. Port İsbi’nin Serbest Liman İşletme Sözleşmesi olduğu için sözleşme gereği de hiç kimse şu anda kendisine müdahale edemiyor. Konu Mahkeme’dedir."

"Port İsbi’nin kiralamış olduğu bölgeden izinsiz çıkan bir aracın içerisinde gümrüğe tabi, kaçak mallar tespit edildi ve Polis hem aracın sürücüsünü hem de malları müsadere ederek şu an soruşturma başlattı’

Bakan Amcaoğlu, telefonuna gelen bilgiyi o anda okuyarak, 'Ve az önce yine Port İsbi’nin kiralamış olduğu bölgeden izinsiz çıkan bir aracın içerisinde gümrüğe tabi, kaçak mallar tespit edildi ve Polis hem aracın sürücüsünü hem de malları müsadere ederek şu an soruşturma başlattı’ dedi.

Amcaoğlu, ‘Bu ilaç işini yapan Port İsbi’dir ve konu şu an hukuktadır’ ifadelerini yineleyerek, Serbest Liman ve Bölge’deki hiçbir şirketin ilaçla ilgili bir faaliyette bulunmadığını, bu bilgini çok net olduğunu, ilaç işinin de yapıldığı Portİsbi’nin sözleşmesinin iptal olduğunu ve Port İsbi’nin Mahkeme’ye verildiğini tekrar etti.

CTP milletvekili Salahi Şahiner bu dolandırıcılık işi ile ilgili iki isimle, Port İsbi’nin ortaklarının aynı isimler olmadığını vurgulaması ise dikkat çekti.

Bakan Amcaoğlu: "Yeni mevzuat geliyor"

Bakan Amcaoğlu mevzuatla ilgili çok yakında tamamlanacak bir çalışmaları olduğunu, Serbest Liman’da özellikle 'posta kutusu' diye tabir edilen işlemlerde takibi olmayan ve gerekli tebligatları tarihinde yapmayan şirketlerin faaliyetlerinin yeni mevzuatla durdurulacağını açıkladı.

Polis Basın Bülteni'ndeki bilgiyle Bakan Olgun Amcaoğlu'nun Meclis'teki açıklaması birlikte okunduğunda uzun zamandır üzerinde spekülasyon yapılan bir konu açıklığa kavuşmuş oldu

Bugünkü Polis Basın Bülteni’nde ayrıca Port İsbi Cyprus Freezone Marine Lojistik Service Ltd. isimli şirketin yanan deposunun moloz yığınlarında bulunan, ısıdan deforme olan 80 şişe alkollü içkinin B.İ. (E-34) tarafından çalındığının tespit edildiği ve bahse konu şahsın tutuklandığı bildirildi. Polis Basın Bülteni'ndeki bilgiyle Bakan Olgun Amcaoğlu'nun Meclis'teki açıklaması birlikte okunduğunda uzun zamandır üzerinde spekülasyon yapılan bir konu açıklığa kavuşmuş oldu.

Bakan Amcaoğlu açıklamasıyla, Maddox yangınında yanan içkilerin 'kaçak' olarak Port İsbi'ye sokulduğunu teyit etmiş olmuyor mu? Mali Polis'in Müdürü Ediz Aytan'ın soruşturmayı bu yönde derinleştirip derinleştirmediği ise henüz bilinmiyor.

Bakan Amacaoğlu'nun Meclis'te yaptığı açıklamaya bakıldığında, yanan deponun Port İsbi'deki Maddox adlı şirketin kullanımındaki depo olduğu ve yanan içkilerin 'kaçak' olarak Port İsbi'ye sokulduğu anlaşılıyor mu? Mali Polis'in soruşturması altında olduğu bilinen Maddox yangınında içkilerin kaçak olup olmadığı açıklanmamıştı. Bu durumda Port İsbi'deki Maddox yangınında yanan içkilerin kaçak olarak Port İsbi'ye sokulduğu Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu'nun açıklaması ile teyit edilmiş olmuyor mu? Mali Polis Müdürü Ediz Aytan'ın soruşturmayı bu yönde derinleştirip derinleştirmediği ise henüz bilinmiyor.

Mikro-Makro daha önce yayımladığı özel bir haberde, ‘Avukat Serhan Çınar’ın direktörlüğünü yaptığı Port İsbi’de alengirli işleri’ açıklamış, Port İsbi deposundaki yangında malları kül olan Maddox şirketinin arkasından Türkiye’de bankaları milyonlarca TL dolandırmakla suçlanan Burak Türeci ve Ali Levent Simer'in çıktığını kanıtlarıyla sunmuştu.

Maddox’un KKTC bayilerinin Cipro Trading ve Özmerhan Trading olduğuna dikkat çektiğimiz haberde, Burak Türeci’nin Jim Beam, Moët, Dom Pérignon, Hendrick’s, Teacher’s, Campari, Belvedere, Hibiki, Hennessy, Russian Standard, Famous Grouse, Sauza Tequila gibi içki markalarının Türkiye ve KKTC temsilcisi olduğunu açıklamıştık.

‘Port İsbi'deki özel güvenlik kuş uçurtmuyor, bu gizliliğin nedeni ne? sorusunu sorduğumuz haberimizde,“Bunca gizliliğin ve denetimsizliğin hüküm sürdüğü Port İsbi'de depo kiralayan şirketler dünyadaki diğer pek çok usulsüzlükte yaşandığı gibi yoz kamu görevlileri ile anlaşsa bölgeye kaçak içki, sigara, silah ve hatta uyuşturucu sokulabilir miydi? Peki Türkiye’de sahte bilançoyla banka dolandıranlar KKTC’de mesela kara para aklayabilirler miydi? diyerek kamuoyunu uyarmıştık.

KKTC Meclis Genel Kurulu oturumunda konun tartışıldığı bölüm:

Türkiye’de Kamu Aydınlatma Platformu, KAP’a açıklama yapan gerçek ICLUSIG ilacının Türkiye’deki tek yetkili ve resmi dağıtıcısı Gen İlaç ve Sağlık Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş şu ifadeleri kullandı:

“Çeşitli basın yayın organlarında yer alan sahte ilaç konulu habere ilişkin olarak yatırımcılarımızdan gelen sorular üzerine, değerli yatırımcılarımızı bilgilendirmek amacıyla açıklama yapılmasına karar verilmiştir.

Söz konusu haberde de belirtildiği üzere, habere konu ilacın (ICLUSIG) Türkiye'de tek yetkili, resmi dağıtıcısı şirketimizdir. Haberde şirketimize ilişkin herhangi bir itham ya da iddia yer almamaktadır. Yine haberde de belirtildiği üzere, tedarikin ilacın yetkili dağıtıcısı olan şirketimiz yerine başka kanallardan yapılması nedeniyle sahte ilaçlar kurumlarca satın alınmıştır.

Şirketimiz kuruluşundan bugüne, hasta odaklı çözümleriyle hastaların tedaviye erişimi için çaba sarf etmektedir. Şirketimiz, üretimini veya satış ve dağıtımını gerçekleştirdiği ilaçları, kalite kontrol analizleri, onaylı seri serbest bırakma prosedürleri dahil, mevzuatın öngördüğü tüm formalitelere  sıkı sıkıya uyarak kurumlara ve hastaların kullanımına sunmaktadır. Habere konu ilaca ilişkin olarak da tüm bu süreçler ilacın üreticisi olan lisansör firma ile işbirliği içinde takip edilmiş ve gerçekleştirilmiştir.  Nitekim haberde bahsedilen sahteciliğin takibinde de Şirketimiz lisansör firma ile işbirliği içinde üzerine düşen tüm görevleri ifa etmiştir.

Basına yansıyan haberde Şirketimize yönelik herhangi bir olumsuz iddia veya tespit olmadığını tekrarlayarak; haberin Şirketimiz faaliyetlerine olumsuz bir etkisinin olmayacağının değerlendirildiğini kamuoyunun bilgisine sunarız.

İşbu açıklamamızın İngilizce çevirisi ekte yer almakta olup, metinler arasında herhangi bir farklılık olması durumunda, Türkçe açıklama metni esas kabul edilecektir.”

Kaynak: KAP

Bu haberle ilgili herhangi başka bir bilgi ve/veya belgeye sahipseniz Mikro-Makro’ya iletisim@mikro-makro.net’den veya +90 533 852 60 63’den ulaşabilirsiniz.
:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın