Röportajlar

2023 Milletvekilliği Ara Seçimleri’nde UBP adayı, Ali Başman: 'Gençlerimize ülkemizi cazip hale getirmeliyiz'

Mikro-Makro Seçim Özel 

Ali Başman iş hayatında uzun yıllardır oldukça başarılı ve istikrarlı bir başarı grafiği sergilemesi ile öne çıkan iş insanlarımızdan… 

Ali Başman’ın 2023 Milletvekilliği Ara Seçimleri’nde Ulusal Birlik Partisi’nin adayı olmasının altında memleket sevdasının yanı sıra ülkemizin refahını yükselterek, gençlerimizin beyin göçünü önlemek gibi çok anlamlı bir motivasyon bulunuyor. 

Konuşmamız sırasında Ali Başman’ın konuyu birçok kez gençlerimize getirmesi bu konuda çok hassas olduğunu gösteriyor.

Ali Başman, “Meclis'e girdikten sonra devletimizi ve memleketimizi ileriye taşıyacak yasaları ve projeleri hayata geçirmezsek ve ülkemizin refah seviyesini artıracak işlere imza atmazsak zaten bir daha aday olmamızın bir anlamı kalmaz. Sırf şirin görünmek adına bir şey söylemem. Son derece şeffaf olacağımdan hiç kimsenin şüphesi olmasın" diyor.

Ülkemizin yetiştirdiği en değerli iş insanlarından biri olarak neden böyle bir çaba içine girdiniz?

Geçtiğimiz yıllarda siyasete girme çabam pek olmadı. Partimden böyle bir teklif geldi. Şirketimizin kurumsallaşmış bir şirket olması sayesinde ve dolayısıyla profesyonel yöneticilerimiz şirketimizi yönetebileceği için bu teklifi kabul ettim. Ülkedeki istikrarın korunması açısından 25’inci milletvekilini çıkarmak çok önem arz ediyor. Bildiğiniz gibi yıllardır çok kısa soluklu hükümetler tarafından yönetildik. Bu nedenle de ne büyük projeler ne de uzun soluklu çalışmalar yapılabildi. Çünkü hiçbir hükümetin ömrü yetmedi. 10 aylık, 12 aylık hükümetlerin getirdiği istikrarsızlık nedeniyle iş dünyasında yaşanan sıkıntıları ifade etmek için gittiğimiz birçok bakanlıkta maalesef takip sorunu yaşadık. 3-5 ay sonra süreci takip etmeye gittiğimizde her seferinde farklı insanlar gördük. Bu döngü böyle devam etti ve hiçbir sorunumuza maalesef bir çare bulunamadı. Bu, oradaki arkadaşlarımız yeterli olmadığı için yaşanmadı; iktidarda ömürleri yetmediği için yaşandı. Dolayısıyla kısa süreli hükümetlerin ve ikide bir yapılan seçimlerin kimseye faydası yok.

"Neticede ben iş dünyasında belli bir noktaya gelmiş bir iş insanıyım. Bu ülke hepimizin ve gailemiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni daha ileriye götürmektir"

Ülkeler yasalarla yönetilir. Hükümetlerin uzun soluklu olması gerekir ki bu yasalar çıkabilsin ve reformlar yapılabilsin. Halkın refahını ileriye taşımak için hamleler yapılsın, uzun soluklu projelerle reformlar hayata geçsin isteniyorsa bu işlerin günübirlik olmayacağı ortadadır. Bunun için de 25’inci milletvekilinin Ulusal Birlik Partisi’nden çıkması çok önemli. Bizim zaten farklı bir beklentimiz yok, hizmet için geliyoruz. Neticede ben iş dünyasında belli bir noktaya gelmiş bir iş insanıyım. Bu ülke hepimizin ve gailemiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni daha ileriye götürmektir. Ben sadece memleketimiz adına bir şeyler yapabileceğimi düşündüğüm ve Ulusal Birlik Partisi bana bu yolda güven duyduğu için yola çıktım. İş dünyasının bir temsilcisi olarak istikrar hepimiz açısından önemli ve Allah nasip ederse iş dünyasının bir temsilcisi olarak Meclis’e gireceğim.

Güney Kıbrıs’la aramızdaki makas açılmaya devam ediyor. KKTC’de daha rekabetçi bir ekonomi yaratmak açsından bu mesafenin nasıl azaltılacağını düşünüyorsunuz?

Bizim rekabetçi bir ekonomimiz olduğu için Rumlar zaten bizden alışveriş yapıyor. Euro’nun daha değerli olması buradan alışveriş yapmalarını sağlıyor. Güneyden daha rekabetçi olduğumuz için akış bize doğrudur. Kıbrıslı Rumların ekonomiye katkısını hiç küçümsememek gerekir. Çok ciddi bir para akıtıyorlar bu tarafa. Daha önce kapılar ilk açıldığında bizden o tarafa akış varken artık ticaret terse doğru akmaya başladı.

Sol partilere yönelik eleştirileriniz varsa nelerdir?

Her partinin kendine göre ideolojisi ve bir vizyonu vardır. Herkes kendi özeleştirisini yapıp, kendisini değerlendirmek durumundadır. Ulusal Birlik Partisi bir icraat partisidir. İktidarda olduğu dönemlerde yaptığı hizmetler bellidir. Memleketteki tüm ana icraatlar UBP döneminde hayat bulmuştur. Kim memnun, kim değil, oy oranlarından ortaya çıkar zaten. Seçime giriyoruz. Bize güveniyorlarsa, bizden memnunlarsa bize bir milletvekili daha kazandıracaklardır. Memnun değillerse de netice itibarıyla pazartesi günü tekrar ofisimizde olacağız.

"Meclis'e girdikten sonra devletimizi ve memleketimizi ileriye taşıyacak yasaları ve projeleri hayata geçirmezsek ve ülkemizin refah seviyesini artıracak işlere imza atmazsak zaten bir daha aday olmamızın bir anlamı kalmaz. Sırf şirin görünmek adına bir şey söylemem. Son derece şeffaf olacağımdan hiç kimsenin şüphesi olmasın"

Milletvekili seçilirseniz nasıl bir profil çizmek istersiniz?

Profil çizmek gibi bir derdim yok. Ben söylediklerimi yapmak için, hizmet için geliyorum. Meclis'e girdikten sonra devletimizi ve memleketimizi ileriye taşıyacak yasaları ve projeleri hayata geçirmezsek ve ülkemizin refah seviyesini artıracak işlere imza atmazsak zaten bir daha aday olmamızın bir anlamı kalmaz. Sırf şirin görünmek adına bir şey söylemem. Son derece şeffaf olacağımdan hiç kimsenin şüphesi olmasın.

Mevcut siyasetin sizin gibi vizyoner bir iş insanına hareket alanı yaratacağına yüzde yüz inanıyor musunuz?

İnandığım için buradayım. İnandıklarımı gerçekleştiremezsem zaten bir daha seçimde aday olmam.

Kıbrıs’a sizi bağlayan etkenler nelerdir?

Kıbrıs sevgisi her şeyin başıdır. Ülkemi seviyorum, ülkeme aşığım. Bayrağımı seviyorum. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni seviyorum. Burada iş yaptık, ticaret yaptık ve alnımızın akıyla bugünlere kadar geldik. Dolayısı ile ülkem için bir şeyler yapma vaktidir diye düşündüm ve ülkemi sevdiğim için bu yola girdim.

"Benim de çocuklarım var. Geleceğin gençler açısından daha parlak olması adına daha müreffeh bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yaratmak temel motivasyonumuzdur"

Herkesin merak ettiği soruyu soralım: Çok başarılı biri neden rahatını bozup aday olur? Bir şeyleri değiştirmek istiyor olmalısınız…

Benim derdim ülkedeki refah düzeyini daha ileriye götürmek. Gençlerimizin beyin göçünü önlemek ve bu memleketi daha cazip, daha yaşanabilir bir ülke haline getirmektir. Burada doğdum büyüdüm. 1992 yılından bu yana iş dünyasının içerisindeyim. Yanlış anlaşılmasın, elimizde sihirli değnek yok ama Meclis'teki arkadaşlarımızla birlikte komitelerde memleketimizin önünü açabilecek yasaları yapıp, ülkemizin refah seviyesini yükseltebilirsek ve gençlerimiz için Kıbrıs’ı bir cazibe merkezi haline getirebilirsek hedeflerimizin bir kısmını gerçekleştirmiş olacağız. Benim de çocuklarım var. Geleceğin gençler açısından daha parlak olması adına daha müreffeh bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yaratmak temel motivasyonumuzdur. Ben İngiltere’de tahsilimi yapıp döneli 30 yıl oldu. Çok başarılı işler yaptık ama gençlerimizin ülkemize bağlanması benim için ana motivasyonların başında geliyor. 

"UBP, bu ülkenin en tecrübeli partisidir. Hiçbir kriz döneminde hükümeti bırakıp kaçmadık, aksine sorumluluk aldık. Yine sorumluluk alacağız. Umudu kaybetmeyeceğiz. Doğru ekonomik politikalarla yaraları hızla saracağız"

KKTC’ye dair umutlarını tüketenlere yanıtınız ne olurdu?

Dünyada pandemi sonrası genel bir kriz olduğu doğrudur. Ancak, yapılması gerekenler bellidir. Hem ada ülkesi olmamız, hem enflasyon sarmalının sık sık kendini göstermesi nedeniyle yapılması gerekenler bellidir. UBP, bu ülkenin en tecrübeli partisidir. Hiçbir kriz döneminde hükümeti bırakıp kaçmadık, aksine sorumluluk aldık. Yine sorumluluk alacağız. Umudu kaybetmeyeceğiz. Doğru ekonomik politikalarla yaraları hızla saracağız. Hükümet bu konuda bir adım attı; ekonomi komitesi kuruldu. Temel tüketim maddelerinde KDV sıfırlamasına gidilecek. Temmuz maaşları hem kamu hem özel sektörde artışlı olacak. Her iki alanda da ana hedef alım gücünün korunmasıdır. Sorunlardan bağımsız değiliz, görmezden gelecek değiliz. Aksine çözüm üretmek için istikrara ihtiyaç vardır. 25 vekil ile, 2027’ye kadar sorun çözmek ve ülkemizi geliştirmek için birlikte çalışacağız.

:

Yorumunuz

share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın