Dünya

Bilimsel araştırma: Çocukların neden Corona virüsten daha az etkilendiği belirlendi

Çocuklarda bağışıklık sistemi yetişkinlere göre daha aktif...

University College London (UCL) ve British Wellcome Sanger Enstitüsü'nden bilim insanları, çocuklarda bağışıklık sisteminin yetişkinlere göre daha aktif olduğunu, bu nedenle Corona virüsten daha az etkilendikleri sonucuna vardı.

Nature dergisinde yayınlanan çalışmada, güçlü antiviral aktiviteye sahip interferonların hızlı alımı sayesinde çocukların hava yollarında daha güçlü bir "doğuştan" bağışıklık tepkisi geliştirdiği ve bunun erken aşamada viral replikasyonu sınırlamaya yardımcı olduğu kaydedildi.

İnterferonlar, güçlü antiviral aktiviteye sahip proteinlerdir ve enfekte hücreleri öldüren ve patojenin daha fazla yayılmasını önleyen B ve T hücrelerinin aktivasyonuna yol açarlar.

Yetişkinler, belirli bir tehdide yanıt vermek için geçmişte maruz kalma yoluyla eğitilmiş büyük bir "bellek" B ve T hücre tipi repertuarını içeren, daha "uyumlu" bir bağışıklık sistemine sahiptir. Bu da yetişkinlerde daha az hızlı bir bağışıklık tepkisi oluşturduğundan virüs yetişkin bedenlere daha iyi nüfuz edebiliyor. Yetişkin bağışıklık sistemi doğuştan gelen tepkiye sahip olsa da, çocuklarda bu daha aktiftir.

Bu çalışma için semptomları yok ile şiddetli arasında değişen 19 çocuk ve 18 yetişkin COVID-19 hastasından uygun hava yolu ve kan örnekleri toplanarak analiz edildi. Ayrıca 41 sağlıklı çocuk ve yetişkinden kontrol örnekleri alındı.

Çalışma yazarlarından UCL Tıp Bölümü'nden Dr. Masahiro Yoshida, "SARS-CoV-2 yeni bir virüs olduğundan, yetişkinlerin adaptif bağışıklık sisteminin yanıt vermeyi öğrendiği bir şey değildir. Çocukların doğuştan gelen bağışıklık sistemi daha esnektir ve yeni tehditlere daha iyi yanıt verebilir. Moleküler düzeyde gördüğümüz şey, çocuklarda yüksek düzeyde interferon ve çok hızlı bir bağışıklık tepkisi olup, bu da çocukların COVID-19'dan yetişkinlere göre neden daha az ciddi şekilde etkilendiklerini açıklamaya yardımcı olur” dedi.

Çalışmanın diğer yazarlarından UCL’den Dr. Marco Nikolić ise “Çocuklarla karşılaştırıldığında, yetişkin kanı, enfeksiyonun yayılmasını önlemek için enfekte hücreleri öldürmek üzere tasarlanmış daha fazla sayıda ve çeşitli sitotoksik [hücreye toksik şekilde etki edip hücreyi öldüren ya da fonksiyonunu durduran maddeler] bağışıklık hücresine sahiptir. Ama yardım etmekle engellemek arasında ince bir çizgi var. Virüs vücudun çeşitli bölgelerine yayıldığında, bağışıklık sisteminin enfeksiyonu kontrol etmeye çalışıp başarısız olması organ hasarına neden olabilir. Çalışmamız, yalnızca çocukların başlangıçta daha iyi tepki vermediğini, virüs kana girerse sitotoksik tepkinin daha az güçlü olduğunu gösteriyor” bulgusunu paylaştı.

Kaynaklar: Medical Express - Nature

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın