Özel Haber

İhale öncesi fesat mı karıştırıldı?

KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Planlama ve İnşaat Dairesi adına, 4 Mart 2020 tarihinde yapılan ihale öncesi kuşku uyandıran bir dizi olay, ülkede ihale almak için neler yapılabildiğini bir kez daha açığa çıkardı.

KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Planlama ve İnşaat Dairesi adına, ‘Dikmen Bölgesinde 11 Adet Yeni Betonarme Depo Yapım Projesi’ için, 4 Mart 2020 tarihinde yapılan ihale öncesi kuşku uyandıran bir dizi olay, ülkede ihale almak için neler yapılabildiğini bir kez daha açığa çıkardı.

Bahse konu ihaleye katılacak şirketlerin yeterlilik kriterleri hakkında yayınlanan zeyilnamede, "Bu ihalede müteahhidin yapı işi sınıf karnesine sahip olması ve ihale miktarı kadar tek seferde yapmış olduğu bir adet betonarme yeni yapı iş bitirme belgesi sunması değerlendirmede yeterli olacaktır" duyurusu yapıldı. 

Zeyilnamenin yayınlanmasının ardından, ihaleye katılan şirketlerden birine daha önce İnşaat Encümeni tarafından verilen, ‘tek seferde betonarme bina yaptığı’na ilişkin İş Bitirme Belgesi'nde imzası bulunan mimar Mehmet Aktunç’un, Merkezi İhale Komisyonu’na 12 Mayıs 2020’de bir dilekçe yazdığı ve İş Bitirme Belgesi'nde kendi onayı olmasına rağmen şirketin inşaatın müteahhitliğini yapmadığını bildirdiği ortaya çıktı.

Mikro Detaylar-Makro Tartışmalar'ın ulaştığı belgeler arasında bulunan, İnşaat Encümeni’nin 07.12.2018 tarihinde verdiği İş Deneyim Belgesi/İş Bitirdi Belgesi’ndeki detaylardan, Lefke Avrupa Üniversitesi öğrencileri için Gemikonağı'nda, 2016-2018 yılları arasında, 451 kişilik yurt binasını yaptıranın Akbel İnşaat Sanayi ve Turizm Limited; müteahhit şirketin de M.R.B İnşaat Limited olduğu anlaşılıyor. M.R.B tarafından yapılan inşaatın İş Bitirdi Belgesi'ne kaşesi ve imzası ile birlikte ilk onayı vereninse mimar Mehmet Aktunç olduğu görülüyor. 

İş Bitirdi Belgesi'nde, denetleyici konumundaki dairenin en üst yetkili isminin ve İnşaat Encümeni’nin de onayı bulunuyor. Mimar Aktunç’un onayladığı belgeyi 2 sene sonra reddetmesi ve inşaatın müteahhitliğinin M.R.B tarafından yapılmadığını beyan etmesi şaşırtcı değil mi? Mehmet Aktunç’un amacının, ihaleyi bir başka şirketin kazanmasını sağlamak üzere rakip M.R.B’nin ihaleye girmesini engellemek mi olduğu düşünülmeli?

Mikro-Makro’nun yaptığı araştırmaya göre, ihale ne mimar Mehmet Aktunç’un yakın ilişkileri olduğu ileri sürülen şirkete ne de aradan çıkartılmaya çalışıldığı öne sürülen M.R.B’ye kalıyor. İhaleyi başka bir şirket kazanıyor. 

Mimar Mehmet Aktunç’un geçen sene haziran ayında Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu üyeliğine atandığını ve bankanın Başkan Yardımcısı olarak görev yaptığını ayrıca vurgulamak gerekiyor.

Bundan sonra yapılacak ihaleler adına kesinlikle soruşturulmaya muhtaç bir konu olarak, polise bildirilmesine karar verilen olay başka soru işaretleri daha doğuruyor:

►Mimar Aktunç hakkında polise şikâyette bulunulması kararı alındığında göre, olay polise bildirildi mi?

►Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aktunç’un bankadaki görevinden polis soruşturması bitene kadar uzaklaştırılması gerekmiyor mu?

►KKTC Kalkınma Bankası’na yapılan atamalarda, bankanın bir yatırım bankası olması nedeniyle uyulması gereken kıstaslar esnetilmekte midir? Atamalarda gevşek mi davranılmaktadır? 

►KKTC Kalkınma Bankası’nda Yönetim Kurulu Üyeliği babadan oğula mı geçmektedir?

Mimar ve KKTC Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aktunç'a haber yapılmadan önce birçok kez ulaşılmaya çalışıldı ancak telefonu sürekli kapalı olan Mehmet Aktunç’a ulaşılamadı.

Bu haberle ilgili herhangi başka bir bilgi ve/veya belgeye sahipseniz Mikro-Makro’ya iletisim@mikro-makro.net’den veya +90 533 852 60 63’den ulaşabilirsiniz.
:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın