Takımadalar ülkesi Filipinler’in resmi tanıtımına yönelik bir reklam filminde Brezilya, Endonezya, İsviçre ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki yerlerin gösterildiği belirlendi.
Olay tanınan Filipinli blog yazarı Sass Rogando Sasot'un Facebook hesabı üzerinden, kampanya videosundaki birkaç görüntünün diğer ülkelerden alındığını yazmasının ardından ortaya çıktı.
Blog yazarı 'Filipinler'i Sev' sloganının da 2021'deki 'Kıbrıs'ı Sev' kampanyasından çalındığını iddia etti.
Uluslararası haber ajansı Agence France-Presse'in Doğruluk Kontrolü ekibi tarafından yapılan bir analiz, videonun Brezilya, Endonezya, İsviçre ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki yerleri gösterdiğini doğruladı.
Tanıtım videosunda kullanılan görüntülerden bazılarının stok görüntü sağlayıcılarının web sitelerinden alındığı tespit edildi.
Örneğin, pirinç tarlası görüntülerinin Endonezya'nın turistik adası Bali'den; havadan çekilen kum tepelerinin kuzeydoğu Brezilya'daki Cumbuco’dan çekilmiş görüntüler olduğu belirlendi.
Diğer görüntülerde, şapka kullanımının yaygın olmadığı Filipinler'de kafasında bir şapka ile ağ atan bir balıkçı ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki kum tepeleri üzerinde araba süren bir kişi görülüyor.
Filipinler hükümetinin 27 Haziran'da başlattığı 900.000 dolarlık "Filipinler'i Sev" turizm kampanyası için hazırlanan videodan ötürü reklam ajansı DDB Filipinler özür dilemek zorunda kaldı.
Filipinler Turizm Bakanlığı önceki gün DDB'nin videosunun "orijinal olmayan çekimler" içerdiği iddialarını araştırdığını ve videonun daha sonra Facebook sayfasından kaldırıldığını açıkladı.
Kaynaklar: The Guardian - Sass Rogando Sasot
Yorumunuz