Gürcistan’da hükümetin Avrupa Birliği'ne katılım müzakerelerini dört yıllığına askıya almasının ardından perşembe gecesi başkent Tiflis'te protestocular polisle çatıştı.
‘Gürcistan Rüyası Partisi'nden Başbakan Irakli Kobakhidze, düzenlediği basın toplantısında, uzun zamandır beklenen AB'ye katılım teklifinin 2028 yılı sonuna kadar gündemde olmayacağını açıkladı.
Duyuru, Avrupa Parlamentosu'nun 26 Ekim seçimlerini kınayan, seçimlerin "ne özgür ne de adil" olduğunu ve büyük usulsüzlükler yapıldığını öne süren bir kararı kabul etmesinden birkaç saat sonra yapıldı.
Brüksel, Gürcistan'ın iktidar partisinin ülkedeki demokratik işlevlerin bozulmasından tamamen sorumlu olduğunu bildirdi. Bunlar arasında "seçmenlerin sindirilmesi, oy manipülasyonu, seçim gözlemcilerine ve medyaya müdahale ve elektronik oylama makinelerinde yapıldığı bildirilen manipülasyon vakaları" yer alıyor.
Avrupa Parlamentosu, uluslararası gözetim altında bir yıl içinde seçimlerin yeniden yapılmasını ve başbakan da dahil olmak üzere Gürcistan'ın üst düzey yetkililerine yaptırım uygulanmasını talep etti.
Kobakhidze, Gürcistan'ın bir Avrupa ülkesi olduğunu söyledi. "Gürcistan'ı Avrupa ailesinin tam teşekküllü bir üyesi yapmak bizim sorumluluğumuzdur" dedi ancak Gürcistan-AB ilişkilerinin ‘ikili ilişki’ olduğunu kaydetti.
"Biz uzun bir tarihe sahip gururlu ve kendine saygılı bir milletiz. Bu nedenle Avrupa Birliği'ne entegrasyonu Avrupa Birliği'nin bize vermesi gereken bir lütuf olarak görmemiz kesinlikle kabul edilemez." dedi.
Kobakhidze ayrıca hükümetin Brüksel'den gelen tüm fonları reddedeceğini söyledi. AB daha önce, sözde "yabancı ajan" yasası ve Gürcü Rüyası partisi tarafından alınan ve anti-demokratik olarak görülen diğer kararlar nedeniyle Gürcistan'a sağlanan tüm bütçe desteğini kestiğini duyurmuştu.
Muhalefet yeni parlamentonun meşruiyetini tanımıyor ve parlamentoyu boykot ediyor. Kobakhidze başbakan olarak görevine devam ederken Gürcistan parlamentosu muhalefet koltukları boşken yeni kabineyi onayladı. Protestocular başbakanının Rusya yanlısı olduğunu savunuyor. Kobakhidze Rusya'nın Gürcistan'da etkili olmadığını iddia ediyor.
Parlamento, Gürcistan'daki seçim manipülasyonu iddialarına ilişkin bağımsız bir uluslararası soruşturmayı destekleyerek, AB'yi, üye devletlerini ve uluslararası toplumu bu iddiaları tanımamaya çağırdı.
Kobakhidze, Gürcistan'ın AB üyeliğinin sadece duraklatıldığını, iptal edilmediğini vurguladı. Konuşmasında, önümüzdeki dört yıl içinde gerekli reformları uygulamaya devam etme sözü verdi ve 2028'e kadar ülkenin katılım müzakerelerini yeniden açmaya ve 2030'da tam teşekküllü bir üye devlet olmaya diğer tüm aday ülkelerden daha hazır olacağını ilan etti.
Protestocularsa, talepleri karşılanana kadar bu adaletsizliğe karşı gösteri yapmaya devam edeceklerini söylüyor.
Tiflis, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Mart 2022'de resmen AB üyeliğine başvurdu. Ertesi yıl aralık ayında Gürcistan'a AB Aday Statüsü verilmiş ve başkentin sokaklarında birçok Gürcü kutlama yapmıştı.
Kaynak: Euronoews
Yorumunuz