İsrail basını, Yemen'den İsrail’e bu sabahtan itibaren iki kez balistik füze fırlatıldığını, ardından Hayfa ve İsrail'in kuzeyinde sirenler çalmaya başladığını bildirdi.
Haberlere göre, İran destekli Yemenli Husiler, bu sabah erken saatlerde Ramat David Hava Üssü'ne bir füze fırlattığı’nı iddia etti. Ardından, Husilerin İsrail'e yönelik ikinci saldırısı gerçekleşti. İsrail Savunma Kuvvetleri, IDF füzenin engellendiğini bildirdi.
İkinci füze, sabah saat 05:30 civarında Hayfa ve kuzey İsrail genelinde sirenlerin çalmasına neden oldu.
Mishmar Ha’emek Kibbutz'unda bir anaokulunun çatısı, füze önleme sırasında oluşan enkaz parçalarıyla delindi.
Saldırıda herhangi bir can kaybı veya yaralanma bildirilmedi.
Husilerin askeri sözcüsü Yahya Sarea, füzenin İsrail’in kuzeyinde, Nazareth’in güneybatısında yer alan Ramat David Hava Üssü’ne fırlatıldığını iddia etti.
İsrail erken uyarı sistemi vatandaşların telefonlarına füze saldırısının yeri konusunda isabeti tutturan mesajlar gönderdi
Sirenlerden yaklaşık altı dakika önce, İsrail'in kuzeyinde geniş bir alana erken uyarı bildirimi gönderildi ve vatandaşlar uzun menzilli füze saldırısına karşı telefonlarına gelen uyarılarla bilgilendirildi.
Yeni devreye alınan bu erken uyarı sisteminin, daha önce ya uyarı gönderememesi ya da sirenlerin kapsadığı alanın çok ötesinde bildirim göndermesi nedeniyle eleştirildiği ancak bu kez sistemin, önceki kullanımlara göre daha isabetli çalıştığı bildirildi.
Husiler ilk kez Kasım 2023’te (7 Ekim Hamas saldırısından bir ay sonra) İsrail’i ve deniz trafiğini hedef almaya başlamıştı.
Son haftalarda ise Amerika Birleşik Devletleri, Yemen’deki Husi hedeflerine yönelik geniş çaplı hava saldırıları düzenliyor; bu saldırıların doğrudan Husi liderliği ve altyapısını hedef aldığı ileri sürülüyor.
Kaynaklar: Times of Israel – Haaretz
Yorumunuz