Dünya

Yolsuzluk yapan küresel şirketlerin para cezaları ile kurtulmasına tepki artıyor

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu, IŞİD'e rüşvet verdiği ileri sürülen İsveç telekom devi Ericsson'dan herhangi bir yöneticinin şu ana kadar sorumlu tutulmamasına tepki gösterdi.

İsveçli telekom devi Ericsson’ın kasalarında ve bodrum dolaplarında kilit altında rüşvet planları bulunmasına karşın şirketin avukatlarının "kilit ayrıntıları" sakladığı ortaya çıktı.

ABD Adalet Bakanlığı tarafından bu ayın başlarında New York'taki bir mahkemede sunulan belgeler, Ericsson çalışanları hakkında devam eden bir cezai soruşturma yürütülmesine rağmen, USB sürücülerde bulunan yolsuzluk ödemelerinin kanıtlarının altı yıl boyunca ifşa edilmediğini gösterdi.

Savcıların şirketin 2000-2016 yılları arasında Çin, Endonezya, Kuveyt, Cibuti ve Vietnam'da yıllarca rüşvet verdiğine yönelik soruşturma başlatmasıyla, Ericsson ABD Adalet Bakanlığı ile 2019 yılında yapılan ertelenmiş kovuşturma anlaşmasını ihlal ettiği için 206,7 milyon dolarlık bir ceza ödemeyi kabul etti. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından yapılan benzer bir soruşturma, Ericsson'ın Suudi Arabistan'daki yolsuzluk faaliyetlerini de tespit etti.

2019 anlaşması uyarınca, Ericsson 1 milyar dolar ödedi ve yolsuzluğun kökünü kazıma ve ABD hükümetine yapılan yanlışlar hakkında daha fazla bildirimde bulunma sözü verdi. Ancak şirket, Irak da dahil olmak üzere en az üç ülkede rüşvet verdiği iddialarını gizleyerek sözünü tutmadı.

Şirketin ABD’deki Yabancı Yolsuzluk Uygulamaları Yasası'nın 45 yıllık tarihindeki en büyük ikinci miktar olarak, 1.27 milyar dolar ceza ödemesi bekleniyor.

ICIJ'in sızdırılmış bir iç rapora dayanan 'Ericsson Listesi' adı altında yayımladığı dosya, Ericsson'ın rüşvete ayırdığı kaynakla savunma yetkililerinin yurt dışına seyahatlerini ve aracılar yoluyla şirketlerin yöneticilerine ve muhtemelen IŞİD (İslam Devleti) grubundaki teröristlere yapılan ödemeleri finanse ettiğini ortaya çıkardı.

ICIJ, Ericsson'ın ayrıca IŞİD kontrolündeki bölgelere ekipman kaçırmak için IŞİD'den izin istediğini ve işçilerin ve vatandaşların hayatlarını tehlikeye atarak iç uyarıları görmezden geldiğini belirledi.

IŞİD tarafından başı kesilen 31 yaşındaki gazeteci Steven Sotloff'un ailesi, teröristlerce öldürülen veya yaralanan 528 sivil aileden biridir... Gazetecinin babası IŞİD ve diğer terörist gruplara yardım ve yataklık ettiği iddiasıyla Ericsson'a dava açıyor.


Gazeteci Steven Sotloff, Ağustos 2013'te Suriye'deki bir haber gezisi sırasında kaçırıldı. Bir yıldan fazla bir süre sonra IŞİD, Steven Sotloff'un turuncu bir tulumla elleri bağlanmış ve diz çöktürülmüşken maskeli bir IŞİD celladı tarafından kafasının kesilmesine ilişkin bir video yayınladı.

Ericsson'la yapılan anlaşma, çokuluslu şirketlerle cezai yanlışlıklarına müsamaha gösteren anlaşmalar yapma konusundaki tartışmaları yeniden alevlendirdi.

Amerika Birleşik Devletleri, son otuz yılda diğer ülkelerden daha fazla kurumsal bazda ertelenmiş kovuşturmasızlık anlaşması imzalamıştır.

Biden yönetimi kurumsal suçlar konusunda daha sert olmaya söz vermiş olsa da, savcılar henüz onlarca yıllık yolsuzluktan ötürü herhangi bir Ericsson yöneticisini sorumlu tutmadı.
Kaynak: ICIJ

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın