Kıbrıs Rum parlamentosuna sunulan ‘Kıbrıs Cumhuriyeti Hükümeti ile Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti Arasında Ciddi Suçların Önlenmesi ve Bunlarla Mücadelede İş Birliğinin Güçlendirilmesine Dair Uygulama Anlaşması” başlıklı yeni yasa tasarısı tartışılmaya açılırken, Kıbrıslı Rum muhasebeciler ve avukatların, ABD yetkilileri tarafından finansal suçla mücadele önlemlerine uymaları yönünde baskılandığı bildirildi.
ABD yetkilileri Kıbrıs Rum bankalarını bu alandaki sağlam politikaları ve ilerlemeleri nedeniyle överken, idari hizmet sağlayıcıları olarak avukat ve muhasipler adına endişelerin devam ettiği kaydedildi.
Kathimerini’nin haberine göre, ABD ve Kıbrıslı yetkililer arasındaki son toplantılarda, Kıbrıs bankalarının mali suç ve kara para aklamayla mücadelede iyi performans gösterdiği kabul edildi. Kıbrıs Bankalar Birliği'nin Washington'a yaptığı bir ziyaretin parçası olan toplantılarda, Kıbrıs bankacılık sektörünün uluslararası standartlara uyma konusundaki gücü vurguladı. Bank of Cyprus'ın uyum birimi başkanı Marios Skandalis, toplantılarda ABD yaklaşımının ilk kez eleştirel olmadığını belirtti.
Ancak ABD yetkilileri, özellikle kurumsal yönetim, muhasebe ve hukuki destek gibi uzmanlaşmış hizmetler sunan şirketler arasında finansal hizmetler sektörüyle daha geniş bir uyumun gerekliliğine vurgu yaptı.
2025 yılında faaliyete geçecek bağımsız denetim otoritesi avukatları ve muhasipleri denetleyecek
Kıbrıs’ın güneyinde 2025 yılında faaliyete geçmesi planlanan bağımsız bir denetim otoritesinin kurulması sayesinde bu sektörlerin sıkı finansal suç karşıtı önlemler almasının takip edileceği vurgulandı.
Bu yılın başlarında kabine tarafından onaylanan bu yeni organ, Kıbrıs Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, Barolar Birliği ve Kıbrıs Sertifikalı Muhasebeciler Enstitüsü (ICPAC) tarafından yürütülen ortak denetimlerle idari hizmet sağlayıcılarını denetleyecek.
Haberde, Kıbrıs Rum hukukçuların ülkenin yeni çerçeve altında ifşa olabileceğinden korkarak, bu sıkılaştırma politikalarına bazı dirençler gösterdiği belirtildi.
ABD, faaliyete geçecek denetim otoritesinin yaptırım uygulama yetkisine sahip olmasını önerdi
ABD ayrıca güney Kıbrıs'ı yaptırım uygulama çerçevesini geliştirmeye çağırdı ve yeni kurulacak otoritenin ABD, İngiltere ve AB dışı ülkelerdekiler gibi bağımsız olarak yaptırım uygulama yetkisine sahip olmasını önerdi. Skandalis, bu reformlar uygulanmazsa Kıbrıs'ın güvenilirliğini kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğu konusunda uyararak, sözlerden eylemlere geçmenin önemini vurguladı.
ABD ve Kıbrıs Cumhuriyeti arasında ciddi suçlarla mücadelede iş birliğine yönelik yeni yasa tasarısının Kıbrıs parlamentosunda 8 Ekim 2024'te görüşülmesi bekleniyor. Muhalefet partisi AKEL’den yasa tasarısına bazı eleştiriler gelse de, büyük siyasi partilerin desteğiyle tasarının geçmesi bekleniyor.
Yasa tasarısı kabul edilirse, mali suçlarla mücadele çabaları güçlendirilecek ve güney Kıbrıs'ın güvenilir bir uluslararası finans merkezi olarak itibarı iyileştirilecek.
Kaynak: Kathimerini
Yorumunuz