İsveç'te geçen yıl Müslüman ülkelerde büyük tepkiye yol açan protestolar sırasında Kur'an-ı Kerim'i defalarca yakan iki kişi yargılanacak.
İsveçli savcılar çarşamba günü, Salwan Momika ve Salwan Najem'in dört ayrı kez "etnik veya ulusal bir gruba karşı kışkırtma suçu" işlediğini belirtti.
İddianamede, iki protestocunun başkent Stockholm'deki bir caminin dışında Müslümanlara yönelik aşağılayıcı ifadeler kullanarak Kuran-ı Kerim'i yaktıkları ve Kuran-ı Kerim'e hakarette bulundukları iddia edildi.
2023 yazında yaşanan olaylar Müslüman liderleri öfkelendirdi, İsveç'i güvenlik önlemlerini sıkılaştırmaya yöneltti ve İsveç’in Ortadoğu ülkeleriyle ilişkilerini gerdi.
Başsavcı Anna Hankkio yaptığı açıklamada, "Her iki kişi de bu dört olayda Müslümanların inançları nedeniyle aşağılamayı amaçlayan söylemleri ve Kuran'ı bu şekilde kullandıkları için kovuşturuluyor" dedi.
"Bence, iki adamın açıklamaları ve eylemleri etnik veya ulusal bir gruba karşı kışkırtma hükümlerine giriyor ve bu konunun Mahkeme’de yargılanması önemli" diye ekledi.
Hankkio, yargılanacak iki kişiye karşı delillerin çoğunlukla video kayıtları olduğunu söyledi.
Najem'in avukatı Mark Safaryan, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, Najem'in kendisini hatalı bulmadığını söylediğini belirtti.
Safaryan, “Gösteri ile bağlantılı olarak verilen izin müvekkilimin niyeti kapsamındadır. Hakları İsveç Anayasası tarafından korunmaktadır” dedi.
Iraklı Hristiyan mülteci Momika ise İslam kurumuna karşı protesto düzenlemek ve kutsal kitabının yasaklanmasını istediğini söyledi.
İsveç Göçmenlik Ajansı, Momika'nın ikamet başvurusunda yanlış bilgi verilmesi nedeniyle sınır dışı etmek istediğini ancak Irak'ta işkenceye uğrama riski nedeniyle bu kararın yerine getirilmeyeceğini bildirdi.
Kur'an yakma olayları birçok ülkede büyük protesto gösterilerine yol açtı.
Irak'ta protestocular Temmuz 2023'te Bağdat'taki İsveç Büyükelçiliği’ne iki kez saldırarak binada yangın çıkardılar.
Kur'an-ı Kerim yakma olayları sonucunda Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, dinsel nefret ve bağnazlığa ilişkin bir kararı onayladı; yalnızca ABD ve Avrupa Birliği, ifade özgürlüğü konusundaki tutumlarıyla çeliştiği gerekçesiyle çekimser kaldı.
İsveç’te savcılar bu ay ayrıca İsveçli-Danimarkalı sağcı aktivist Rasmus Paludan'ı, İsveç'in güneyindeki Malmö kentinde 2022'de düzenlenen Kur'an yakma protestosuyla ilgili olarak aynı suçla suçladı.
Geçtiğimiz yıl Kur'an yakma olaylarının sıkça yaşandığı komşu Danimarka'da da, Kur’an yakmaya karşı yasalarda sıkılaştırmaya gidildi.
Yorumunuz