Türkiye’de gazeteci Nursun Erel, T24’te bugün yayımlanan ‘Dostlukların son günü: Ankara'da Gazeteciler Cemiyeti seçimleri’ başlıklı yazısında, Gazeteciler Cemiyeti’nin 32 yıldır başkanı olan ve son kongrede yeniden seçilen Nazmi Bilgin’i ağır şekilde eleştirdi ve akıllara durgunluk verecek iddialar öne sürdü.
Nazmi Bilgin yönetimine karşı kurulan ‘Beyaz Sayfa Kadro Hareketi’ başkanı olan ve hareketin son kongrede 1688 üyeden 295’nin oyunu aldığını kaydeden Nursun Erel, Gazeteciler Cemiyeti’nin iki dönem Yönetim Kurulu Üyeliğini yaptı.
AB fonlarında 'aşağıdakiler-yukardakiler ayrımı'
Nursun Erel, Cemiyetin aldığı AB fonları için ‘bizim değerli meslektaşlarımız, işsiz arkadaşlarımız, genç gazeteciler pay alabilmiş miydi? Yoksa bu fonlar, o bölümü yönetenler arasında kabarık maaşlar olarak paylaşılmış mıydı? Cemiyette bir -aşağıdakiler-yukardakiler- ayrımı yaşanıyor muydu? “Aşağıdaki” arkadaşlarımıza yazdıkları haber başına “sadaka” gibi bir rakam ödenip, üstelik bu ödeme yılda beş defayla sınırlı tutulurken, “yukardakiler” Avrupa’ya, ABD’ye kaçar kez gezilere gönderilmişlerdi?’ diye sordu.
Gazeteciler Cemiyeti'nin 300 milyon euro değerindeki varlıkları kurulacak bir vakfa devredilmek istendi
‘Cemiyetin 2021 yılındaki genel kurulunda, gündemle ilan edilmeden, şapkadan çıkan tavşan gibi bir anda ortaya konulan, üç beş kişinin oyuyla geçirilen bir vakıf kurulması önergesiyle, “Cemiyetin Merkez Binası, Bizim Çatı Otel ve Restoranı, Kaş ve Kalkan’da 300 milyon euro değer biçilen arazilerinin, yani tüm varlıklarının 16 kişilik bir mütevelli heyetine devredilmesi” ne demek oluyordu?’ sorularını soran gazeteci, bu girişimin Vakıf Senedi’nin mahkeme tarafından reddedilmesi sayesinde durdurulduğunu kaydetti. Erel, Mahkeme kararının ardından Bilgin’in “Ben bu Vakıf Kuruluncaya kadar başkanlığa aday olacağım” dediğini iddia etti.
Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin'e ertelenmekle birlikte evrakta sahtecilik ve görevi kötüye kullanma suçları nedeniyle hapis ve para cezası verildiğini ileri sürdü
Nursun Erel, evrakta sahtecilik ve görevi kötüye kullanma suçları nedeniyle 2015 yılında Nazmi Bilgin hakkında hapis ve para cezası verildiğini ve cezanın 5 yıllığına ertelenince bu durumu herkesten gizli tutarak, tam 11 gün sonra apar topar kongreye gidildiğini ileri sürdü.
‘İki dönemdir sürdürdüğüm yönetim kurulu üyeliğim sırasında her türlü yanlışa, usulsüzlüğe hatta yolsuzluğa karşı çıktım. Görüşlerimi yönetim kurulu toplantılarında açıkça ifade ettim. Başkana defalarca raporlar, görüşler, belgeler sundum, bunların tamamı kayıt altındadır’ diye yazan gazeteci, deprem bölgesindeki gazetecilere katkı olarak EED’den (European Endowment For Democracy) temin edilen 140 bin euro’luk hibe kredisi ile, teklif alınmadan, ikinci el ve Cizre 6. Noterliğine kayıtlı olarak satın alınan arabanın Cemiyeti 700-800 bin TL’lik zarara uğrattığını öne sürdü.
İhalede usulsüzlük nedeniyle Avrupa Birliği'nden Cemiyet'e 20 bin euro tutarında haciz konuldu
Erel, Cemiyette bir ihalenin usulsüz olarak yapılmış oluşu nedeniyle Avrupa Birliği'nden Cemiyet'e 20 bin euro tutarında haciz konduğunu, AB ile yazışmalarda imzasının birkaç kez taklit edilmesi girişimleri olduğunu, kendi sorumluluğumda yürütülen bir iş gereği kendisinden gizli olarak 3 adet Macinthos-Apple bilgisayar satın alındığını iddia etti.
Usulsüzlükler ile ilgili olarak Karar Defterine şerh koyma isteğinin engellendiğini, bu konuda yönetim kuruluna sunduğu belgelerin yok sayıldığını yazan Erel, deftere, “Nursun Erel, bazı eleştirilerini yönetim kurulunda dile getirmiştir” ibaresi yazılmakla yetinildiğini belirtti ve ayrıca kurumun 4-5 avukatı varken bir başka avukata 5 bin euro ödeme yapılmasının karara bağlanmasını reddettiğini açıkladı.
Kaynak: T24
Yorumunuz