Dünya

Çin’in uyguladığı programla Çinli bilim insanları yurt dışından ülkelerine dönüyor

Doktoralarını yurt dışında yapan, Çin devleti tarafından sürdürülen ‘Bin Yetenek Programı’na katılan ve Çin'e dönen genç Çinli bilim insanları, geri döndükten sonra yurt dışında kalan akranlarından daha fazla makale yayımladı. 

Çin’in uyguladığı ‘Bin Yetenek Programı’ aracılığıyla yurt dışında doktora yaptıktan sonra Çin’e geri dönen bilim insanlarının daha fazla finansman alması ve ülkede araştırma alanında bol miktarda işgücü olması nedeniyle, yurt dışında kalan Çinli bilim insanlarından daha verimli oldukları ve daha çok bilimsel makale yayınladıkları belirlendi.

2008 yılından itibaren Çin, Çin’i bilim ve teknolojide küresel bir lider haline getirmeyi amaçlayan Bin Yetenek Programı aracılığıyla, gurbetçi bilim insanlarını ve yabancı araştırmacıları Çin'e taşınmaya teşvik etmeye başladı.

Science dergisinde yayımlanan ve konuyla ilgili yapılan son bir çalışmada, programın bir dalına ‘Genç Bin Yetenek Programı’na odaklanıldı. 

Program erken kariyer araştırmacılarını Çin’e çekmek için tasarlandı. Genç Bin Yetenek Programı, araştırmacılara uluslararası arenada rekabet edebilir bir maaş ve başlangıç fonları da dahil olmak üzere cömert araştırma paketleri sunuyor. Sadece 2011 ve 2017 yılları arasında, 3.000'den fazla geri dönen genç araştırmacıya hibe verildi.

Programın başarısını ölçmek için çalışma yazarları, doktoralarını yurt dışında yapan, daha sonra 2012 ve 2014 yılları arasında program hibeleri alan ve Çin'deki akademik pozisyonlara geri dönen yaklaşık 300 genç Çinli araştırmacıyı inceledi.

Program yüksek kalibreli bilim insanlarını Çin’e geri döndürdü

Hibe alıcılarının, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki tüm erken kariyer bilim insanlarıyla karşılaştırıldığında, Çin'e dönmeden önceki beş yıl içinde yayın çıktısında ilk % 15'te yer aldığı belirlendi. Bu, programın yüksek kalibreli bilim insanlarını çekmekte başarılı olduğunu gösteriyor.

Araştırmada, programa katılma tekliflerini reddeden ve yurt dışında kalan bilim insanlarının, geri dönmeden önceki beş yıl içinde araştırma verimliliğinde ilk %10'da, daha da üst sıralarda yer aldıkları bulgulandı. 

Arizona Eyalet Üniversitesi'nden kamu politikası araştırmacısı Kathleen Vogel, birinci sınıf araştırmacıları, zaten finansman ve kaynaklara erişebildikleri seçkin kurumları bırakmaya ikna etmenin zor olduğunu düşündüğünü söyledi.

Çin'e geri dönen araştırmacılarda ABD'de kalanlara göre verimlilik artışı olduğu belirlendi

Programa katılan akademisyenler, Çin'e dönüşlerini takip eden yedi yıla kadar bir süre boyunca, Amerika Birleşik Devletleri'nde kalan ve eşleşen araştırmacılara kıyasla üretkenlikte bir artış yaşadı. Geri dönenler % 27 oranında daha fazla makale yayınladı ki bu yılda ortalama bir makaleden daha fazla makale yayımladıklarını gösteriyordu. Üstelik bu bilimsel makaleler ilk % 10'da yer alan bilimsel dergilerde yayımlanmıştı.

Araştırmanın ortak yazarlarından Yanbo Wang, ‘araştırma hibeleri gerçekten çok önemli’ derken, finansmana ve araştırma personeline erişim, verimlilik artışında ana itici güç gibi görünmektedir.

Program en çok, genellikle pahalı ekipman ve araştırma yapmak için çok sayıda insan gerektiren biyoloji, tıp ve kimya gibi alanlarda çalışan genç gurbetçileri etkiledi. Çalışma yazarları, programın "bağımsız araştırmalarda kendi laboratuvarlarını çalıştırma kapasitesine sahip ancak fon sağlamayan genç gurbetçiler" için faydalı olduğunu kaydetti. 

Wang, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği'ndeki politika yapıcıların, ülkelerindeki erken kariyer araştırmacıları için finansman sıkıntısını çözmeleri gerektiğini, böylece oradaki bilim insanlarının da bağımsız araştırma kariyerlerine başlayabileceklerini vurguladı.

Hong Kong Üniversitesi'nden yüksek öğrenim politikası araştırmacısı ve Genç Bin Yetenek Programı’na katılan akademisyenlerde üretkenliği ölçen Lili Yang, bu bulguların "süper ilginç" olduğunu ve çalışmanın geri dönen bilim insanlarının sahip olduğu farklı rollerin nüanslı bir resmini ortaya koyduğunu ifade etti.

Kaynak: Nature

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın