Dünya

Dünyanın en büyük borsa endeksinde 2022 için kazanç beklentileri düşüyor

ABD Merkez Bankası FED'in baharda faizi artıracak oluşunun yatırıcımların borsa dışında başka alternatifler aramasına neden olacağı öngörülüyor. Bazı analistlerse hisselerdeki değer artışının şirketlerin kazançlarının artmasına bağlı olduğunu savunuyor.

ABD’de hisse senetleri 2021'i daha büyük kazançlarla bitirme yolunda ilerliyor. Birçok yatırımcı ise 2022'de bu yönde bir tekrar beklemiyor. 

ABD’nin en büyük 500 şirketinin bulunduğu borsa endeksi S&P 500’de [Standard & Poor's 500] hisseler 2020'de %16; 2021'de şu ana kadar %26 oranında yükseldi.

Kazanç artışının gelecek yılsa ılımlı olması bekleniyor. ABD Merkez Bankası FED’in faiz oranlarını artırmayı planlaması bunda en büyük etken olarak gösteriliyor.
Faiz oranları düşük olduğunda, yatırımcılar getiri elde etmek için hisse senetleri gibi riskli varlıklara yüklenme eğilimindedir. Enflasyon hızlandığında ve faiz oranları yükseldiğinde, şirketlerin gelecekteki kazançlarının değeri düşer ve yatırımcıların para kazanmak üzere daha fazla alternatifi olur.

Pek çok analist ve yatırımcı, faiz oranlarının artmasının hisse değerlenmelerinin daha fazla yükselmesini engelleyeceğini ve hisse değerlerinin düşmesine neden olabileceğine inanıyor.

FactSet'e göre S&P 500, geçtiğimiz hafta, önümüzdeki 12 ay için öngörülen kazancının yaklaşık 21 katı ile beş yıllık ortalamanın 19 katının biraz altında işlem gördü.

S&P 500, kurulduğu yıl 1957'den geçen yıla kadar yıllık ortalama %8,4 kazanç elde etti. Endeks 2019'da %29 artarak 2020'deki ve şimdiye kadar 2021'deki artıştan bile daha fazla yükselmişti.

Varlık yöneticisi Neuberger Berman'ın hisse senetleri başkanı ve baş yatırım sorumlusu Joseph Amato, “Bu normal değil. Olağanüstü bir geri dönüş dönemi oldu ve beklentimiz, 2022'de bu tür bir pazar performansı görülmeyeceğidir” dedi.

Hisse senedi tahminleri konusunda alçakgönüllü olmak için elbette sebepler var: Analistler dünyadaki olayları ve hatta piyasanın bunlara nasıl tepki vereceğini tahmin edemezler. Birçok analist, bir yıl önce Covid-19 pandemisi ABD'yi vurduktan sonra hisse senetlerinin 2020 boyunca düşeceğini sanıyordu ancak piyasanın 2021’deki gücünü hafife aldıkları ortaya çıktı.

Yine de, piyasayı destekleyen yapıların çoğu gelecek yıl sönecek. 2020 ve 2021'deki kazanımlar, sıfıra yakın faiz oranları da dahil hükümet harcamaları ve merkez bankası müdahaleleriyle desteklendi.

Bu ay FED, önümüzdeki bahardan itibaren faiz artırımları için zemin hazırladı ve tahvil alım teşvik programını daha hızlı bitirme planlarını onayladı. Demokratların kabaca 2 trilyon dolarlık eğitim, sağlık ve iklim paketi, Batı Virginia senatörü Joe Manchin'in geçen hafta pakete karşı çıkacağını söylemesinin ardından belirsiz bir gelecekle karşı karşıya…

Wall Street stratejistleri, 2022'de S&P 500 için daha küçük kazançlar öngörüyor. Analistleri tarafından 2022 tahminleri yayınlayan 13 banka ve finansal hizmet firması, S&P 500'ün gelecek yıl sonunda ortalama 4940, geçen perşembe endeksin kapandığı noktanın yaklaşık %4,5 üzerine çıkacağını tahmin ediyor.

BMO Capital Markets stratejistleri, gelecek yılın tahminlerinin en üst seviyesinde, S&P 500'ün 2022'yi mevcut seviyesinin %12 üzerinde, 5300'de tamamlayacağını öngörüyor. BMO ekibi, şirket kazançlarının büyümesinin hisse senetlerini yükseltmeye yardımcı olacağını umuyor.

Bu arada Morgan Stanley stratejistleri, ana senaryolarının S&P 500'ün yılı %6,9 düşüşle 4400'de bitirmesi olduğunu söyledi. Tahvil getirileri arttıkça fiyat/kazanç katlarının gelecek yıl düşmesini bekliyorlar.

Ancak büyük ABD şirketlerindeki kârların, bu yılki artıştan daha yavaş bir hızda olsa da, gelecek yıl büyümesi öngörülüyor. Analistler, FactSet'e göre S&P 500 şirketlerinden elde edilen kazançların 2021'de öngörülen %45'lik kâr artışına göre 2022'de %9,2 artacağını tahmin ediyor. 

BNY Mellon Investor Solutions'ın baş yatırım sorumlusu Steve Kolano, "Yanlış gidebilecek birçok şeyi bulmak çok kolay. Günün sonunda, kazançlar hisse senedi piyasalarını yönlendiriyor” dedi.

Kaynak: The Wall Street Journal

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın