Dünya

Dünyanın içi tahmin edilenden daha hızlı soğuyor

Yeni bir araştırmanın bulguları Dünya'nın çekirdeğinin beklenenden çok daha hızlı soğuduğunu ve hareketsiz hale geldiğini öne sürüyor. Bu da Dünya'nın içi soğudukça diğer kayalık gezegenler Merkür ve Mars gibi çorak bir kayaya dönüşeceğini gösteriyor.

Dünya, 4,5 milyar yıldan uzun bir zaman önce oluştu ve içi ilk günden bu yana soğumaya devam ediyor. Dünyanın çekirdeği ile manto arasındaki sınırı oluşturan minerallerin termal iletkenliğinin ölçüldüğü yeni bir araştırmada gezegenimizin çekirdeğinin daha önce düşünülenden çok daha hızlı bir şekilde soğuduğu ortaya çıktı.

İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü (ETH) ve Carnegie Bilim Enstitüsü'nden bilim insanları, gezegenimizin soğuma sürecini daha iyi anlamak için, dünyanın çekirdeği ile mantosu arasındaki sınır tabakasında bol miktarda bulunan 'bridgmanite' mineralinin ısı iletimi üzerinde araştırma gerçekleştirdi.


Araştırma ekibi, dünyanın derinliklerinde geçerli olan basınç ve sıcaklık koşulları altında mineralin termal iletkenliğini ölçmelerini sağlayan karmaşık bir ölçüm sistemi geliştirdiler. Bir lazer sistemi kullanılarak ısıtılan bir elmas ünitesinde yakın zamanda geliştirilen bir optik absorpsiyon ölçüm sistemi kullanıldı.

Dünyanın içinde soğuma düşünülenden daha hızlı gerçekleşiyor

Yapılan inceleme sonucunda mineralin termal iletkenliğinin varsayılandan yaklaşık 1,5 kat daha yüksek olduğu anlaşıldı. Bu durum da ısının çekirdekten mantoya daha kolay geçtiğini gösteriyor. Daha fazla ısı akışı, manto konveksiyonunu arttırıyor ve dünyanın soğumasını hızlandırıyor.

Ayrıca bridgmanite minerali soğudukça post-perovskite adı verilen başka bir minerale dönüşüyor. Bu mineral ise ısıyı daha da hızlı ilettiği için dünyanın içinin soğuma hızını daha artırıyor.

Her ne kadar dünyanın merkezinin beklenilenden daha hızlı soğuduğu ortaya çıksa da tam olarak soğumanın yine de milyarlarca yıl sonra gerçekleşeceği düşünülüyor. Araştırmacılar, daha kesin bilgiler için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini söylüyorlar.

ETH Profesörü Motohiko Murakami, “Sonuçlarımız bize Dünya'nın dinamiklerinin evrimi hakkında yeni bir bakış açısı verebilir. Bulgular diğer kayalık gezegenler Merkür ve Mars gibi, Dünya'nın da beklenenden çok daha hızlı soğuduğunu ve hareketsiz hale geldiğini öne sürüyor" dedi.

Bu açıklama da Dünya’nın çekirdeğinin soğumaya devam ederek sonunda iyice katılaşacağını, jeolojik faaliyetlerinin duracağını ve Mars ya da Merkür gibi çorak bir kayaya dönüşmesine sebep olacağını ifade ediyor.
Kaynaklar: ETHZ – Scitech Daily

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın