Dünya

Sosyal medyadan ve telefonlardan insanların göz ve yüz hareketlerini reklam için izleyecekler

Facebook, Apple ve Microsoft gibi rakip teknoloji firmaları kullanıcıların biyometrik verilerini kullanmayı, göz ve yüz hareketlerine göre ilgi alanlarını otomatik belirleyip kullanıcıya reklam göstermeyi planlıyor. Facebook Meta'nın bu hedefi gerçekleştirmekte kullanabileceği birçok patent aldığı belirlendi.

Facebook ve rakipleri Apple ve Microsoft internetin bir sonraki evrimi olarak Big Tech’le kullanıcıların biyometrik verilerini takip etmeyi ve ilgi alanlarını tespit edip ona göre kullanıcıya reklam göstermeyi planlıyor.

Facebook'un ana şirketi Meta, önümüzdeki on yılda 10 milyar dolar harcayacağı proje için kullanıcıların biyometrik verilerini kullanan birden fazla teknolojinin patentini satın aldı.

Patentler, Silikon Vadisi grubunun hiper hedefli reklamcılık ve mevcut 85 milyar dolarlık yıllık reklam tabanlı iş modelini yansıtan sponsorlu içerikle sanal dünyadan nasıl para kazanmayı planladığını da gösteriyor.

Meta'nın küresel ilişkiler başkanı Nick Clegg, yakın tarihli bir röportajda Financial Times’a “Bizim için, meta veri tabanındaki iş modeli ticaret odaklı. Açıkçası reklamlar bunda rol oynuyor" demişti.

Patentler, Meta'nın teknolojiyi kesinlikle inşa edeceği anlamına gelmiyor olsa da patentlerden bazıları, kullanıcının sanal veya artırılmış gerçeklik deneyimini geliştirmek için kullanılabilecek, genel olarak bir kulaklıkta toplanan küçük kameralar veya sensörler aracılığıyla göz ve yüz izleme teknolojisiyle ilgilidir. 

Meta giyebilir manyetik araçlarla yüz ifadelerini takip eden ve alınan uyarılara göre medya içeriği uyarlayan sistemlerin patentini aldı

4 Ocak'ta verilen bir Meta patenti, bir kullanıcının yüz ifadelerini bir kulaklık aracılığıyla takip eden ve daha sonra bu yanıtlara dayalı olarak "medya içeriğini uyarlayan" bir sistem ortaya koyuyor.

“Vücut poz takibi” için gövde etrafına yerleştirilecek “giyilebilir manyetik sensör sistemi” bulunmaktadır. Patent, cihazı kullanan ancak sanal gerçeklikte kılıç ve zırhla tamamlanmış bir asker olarak görünen bir kullanıcının çizimlerini içeriyor.

Başka bir patent, bir kullanıcının fotoğraflarına dayalı olarak üç boyutlu avatarlar oluşturabilen bir "avatar kişiselleştirme motoru"nu öneriyor.

 

"Meta sizi cilt gözeneklerine, her saç teline, her mikro harekete kadar simüle edebilmeyi hedefliyor"

Meta'nın insan izleme hedeflerini Batı Avustralya Üniversitesi'nde bir yıldan fazla araştıran hukuk reformcusu Noelle Martin, “Meta sizi cilt gözeneklerine, her saç teline, her mikro harekete kadar simüle edebilmeyi hedefliyor” dedi. 

Noelle Martin sözlerine şöyle devam etti: “Amaç, insanların, yerlerin ve nesnelerin gerçek olandan ayırt edilemeyecek kadar hiper gerçekçi ve dokunsal 3B kopyalarını oluşturmak ve ardından herhangi bir hizmet yelpazesine aracılık etmektir . . . Gerçekte, küresel bir insan klonlama programı yürütüyorlar."

Proje, dünyanın en büyük teknoloji şirketleri arasındaki amansızca süren yetenek avlama savaşında Meta’nın Microsoft gibi rakiplerinden mühendisleri kendisine çekmesini sağladı.

Ekim ayı sonlarında kurumsal bir yeniden markalaşmayla adını Facebook'tan Meta'ya çeviren şirketin hisse fiyatı yaklaşık yüzde 5 artarak, 329,21 dolara yükseldi.

Artık bağımsız bir danışman olarak çalışan Epic Games'in eski kullanıcı deneyimi direktörü Celia Hodent, "Daha fazla veriyle ne yapacaklar ve güvenli olduğundan nasıl emin olacaklar?" sorusunu sordu.

Meta'ya ilgisi azalan genç kullanıcıların ilgisini çekecek patentler...

Bazı patentler, genç kullanıcıların Facebook gibi temel sosyal medya ürünlerine olan ilgilerinin azalmasının ardından Meta'ya yeni gelir kaynakları bulma hırsında yardımcı olmaya odaklanmış görünüyor.

CEO Zuckerberg, şirketin kulaklık fiyatlarını düşük tutmayı planladığını, bunun yerine meta veri tabanında reklamlardan ve sanal dünyasında dijital ürün ve hizmetlerin satışını destekleyerek gelir elde etmeyi planladığını belirtti.

Bir patent, kullanıcılara, beğenileri ve yorumları da dâhil olmak üzere, yaş, cinsiyet, ilgi alanı ve "kullanıcıların bir sosyal medya platformuyla nasıl etkileşime girdiğine" dayalı olarak artırılmış gerçeklikte kişiselleştirilmiş reklamların nasıl sunulacağını araştırıyor.

Bir diğeri, üçüncü tarafların, şirketin mevcut reklam açık artırma sürecine benzer bir teklif verme süreci aracılığıyla, bir perakende mağazasının düzenini yansıtan sanal bir mağazada "bir nesnenin görünümüne sponsor olmasına" izin vermeyi amaçlamaktadır.

Kişiselleştirilmiş reklamlarda yeni boyuta yönelik yasal kısıtlama yok

Patentler, Meta'nın sürükleyici dünyasında, mevcut web tabanlı ürünlerinde mümkün olandan daha da kişiselleştirilmiş reklamları nasıl sunabileceğini gösteriyor.

Araştırmalar, gözle bakma yönünün ve kullanıcı etkinliğinin dolaylı olarak kullanıcının ilgi alanları ve duygusal durumu hakkında bilgi içerebileceğini gösteriyor; örneğin, bir kullanıcının gözleri bir görüntü üzerinde oyalanıyorsa, bu görüntünün kullanıcının hoşuna gittiğini gösterebilir.

Teknoloji avukatı Brittan Heller ise şunları söyledi: "Benim kabus senaryom, uyaranlara karşı istemsiz biyolojik tepkilerimize dayanan hedefli reklamların metaverse'de görünmeye başlamasıdır . . . Çoğu insan bunun ne kadar değerli olabileceğinin farkında değil. Şu anda bununla ilgili yasal bir kısıtlama yok.”

Meta ise cevaben şu ifadeleri kullandı: "Patentlerimizin spesifik kapsamı veya patentlere başvuru nedenlerimiz hakkında yorum yapmasak da, patentlerimizin her zaman ürünlerimizde ve hizmetlerimizde kullanılan teknolojiyi kapsamadığını belirtmek önemlidir.”
Kaynak: Financial Times

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın