Geçen pazartesi günü Sicilya açıklarında batan, uluslararası iş dünyasından ünlü isimlerin bulunduğu lüks yatın enkazını inceleyen dalgıçlar, kayıp altı yolcudan beşinin cesedine ulaştı
‘İngiltere’nin Bill Gates’i olarak tanınan İngiliz teknoloji girişimcisi Mike Lynch, 18 yaşındaki kızı Hannah Lynch, Amerikan bankası Morgan Stanley International başkanlarından Jonathan Bloomer, eşi Judy Bloomer, İngiliz hukuk firması Clifford Chance avukatlarından Chris Morvillo ve eşi Neda Morvillo, pazartesi sabaha karşı geminin batmasından bu yana kayıp.
İngiliz bayrağı taşıyan ve ‘Bayesian’ adlı, 56 metrelik yat, 22 kişi taşıyordu ve geminin kaptanı dahil 15 kişi kurtarıldı. Yat Porticello limanı yakınlarında açıkta demirliyken su hortumu olduğu düşünülen bir olayın etkisiyle batarak yere çakıldı.
Yatın aşçısı Recaldo Thomas'ın cesedi, gemi battıktan kısa bir süre sonra bulundu.
Çarşamba günü öğleden sonra kurtarma ekipleri kayıp beş kişinin daha cesedini daha buldu.
İngiliz medyası cesetlerden ikisinin Lynch ve kızına ait olduğunu bildirdi.
İtalyan savcılar tanıkları ve kurtulanları sorguladı ve yatın kaptanı 51 yaşındaki James Cutfield'ın iki saatten fazla bir süre boyunca sorgulandığı bildirildi. Yat kaptanının kardeşi Mark, New Zealand Herald gazetesine konuştu. Kardeşi, James Cutfield'ın Akdeniz'de "çok saygı duyulan" "çok iyi bir denizci" olduğunu ve Lynch’in yatında çalışmaya başlamadan önce ‘bir Türk milyarder’in yatında çalıştığını söyledi.
İngiltere Deniz Kazaları Soruşturma Birimi de olayı soruşturduğunu duyurdu.
Olayla ilgili olarak bir rapor yayınlanmasına yol açacak soruşturma, geminin tasarımı, dengesi ve işletimi dahil olmak üzere olayı tüm ilgili yönleri inceleyecek. Ayrıca hava koşullarının etkileri de incelenecek.
Hayatını kaybeden Mike Lynch, 2011 yılında Hewlett-Packard tarafından şirketi Autonomy'nin satın alınmasıyla ilgili olarak ABD'de dolandırıcılıkla suçlanmış ancak haziran ayında aklanmıştı. Mike Lynch’in dava sonrasında yeni bir başlangıç yapmaya hazırlanırken öldüğü bildirildi.
ABD Deniz Arama ve Kurtarma Konseyi Başkanı Matthew Schanck, USA Today’e yaptığı açıklamada, geminin batmasına katkıda bulunabilecek olası olmayan tüm faktörlerin bir araya gelmesinin bir "siyah kuğu olayı" oluşturduğunu söyledi. Syah kuğu olayı, tahmin edilemeyen ve risk analizi yapılmasına karşın öngörülemeyen olayları ifade ediyor.
Bayesian, İtalyan gemi üreticisi Perini'nin 2008 ürünü olan bir yattı ve uluslararası denizcilik standartlarına uygun olarak inşa edilmişti. Gemi İngiltere'nin Denizcilik ve Sahil Güvenlik Ajansı tarafından ticari olarak onaylanmıştı. 240 adımlık direği ile dünyanın en uzun direkli yatlarından biri olarak tanınıyordu.
Matthew Schanck, geminin batmasına neden olan kötü hava koşullarının, Kuzey Akdeniz'de alışılmadık bir durum olduğunu kaydetti. Akdeniz'in "uzun süreli, şiddetli fırtınalı hava koşullarıyla tanınöadığı'nı kaydetti.
İtalyan meteorlojistlere göre, o gece bölgede meydana gelen fırtınalar su fışkırmasına ve suyun üzerinde bir hortum oluşmasına neden olmuş olabilir.
İtalya’da donanmada görev yapmış sertifikalı meteoroloji uzmanı Rick Shema, bunun suyun alışılmadık sıcaklığından kaynaklandığını ve su fışkırmasının nadiren görüldüğünü söyledi.
Shema, Bayesian'ın battığı gün bölgedeki suyun ortalamadan 3 derece daha sıcak olduğunu, bunun da büyük ihtimalle iklim değişikliğinin bir sonucu olduğunu açıkladı.
Uzmana göre su hortumu, yakınlardaki dağlık yerlerden daha soğuk havanın sıcak suya karışması ile dönmeye başlamış olabilir. "Su hortumu, temelde bir kasırga gibi bir girdaptır, çok hızlı döner, sütun yükseldikçe suyu ve nemi emer" diyen uzman, su hortumlarının hızının karadaki hortumlara kıyasla sadece 190 km/s civarında olduğunu, karadaki hortumların hızının 300 km/s'ye kadar çıkabildiğini ancak bir geminin batması için kara hortumunun yaşanması gerekmediğini belirtti.
Shema, "Saatte 190 kilometre hızla esen ortalama bir kasırga bile çok fazla rüzgâr demektir," diyerek, sıcak havalarda yat pencerelerinin açık olabileceğini ve su hortumunun, geminin suyla dolmasına ve geminin batmasına neden olabileceğini söyledi.
Kaynaklar: The Guardian – USA Today
Yorumunuz