Dünya

Avrupa’da iflasların artması ve ev fiyatlarının düşmesi bekleniyor

Avrupa Merkez Bankası (ECB), enflasyona karşılık faizi yükseltmeye başladıktan sonra Avrupa'da konut fiyatlarının düşmeye başlayacağını açıkladı. Banka yüksek enflasyon ve borçlanama maliyetlerinin artışı ile pandemide zayıflayan ancak yardımlarla ayakta kalan şirketlerin iflas edebileceği konusunda uyardı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), Euro Bölgesi'ndeki konut fiyatlarının, yüksek enflasyonu düşürmek için faiz oranlarının yükseltilmeye başlanmasıyla birlikte konut fiyatlarının düşmeye başlayacağı ancak faizin artmasının düşük gelirli hanehalkları için daha büyük riskler oluşturduğu konusunda uyardı. 

ECB’nin yılda iki kez yaptığı finansal istikrar incelemesinde, Avrupa Bölgesinde konut piyasalarındaki yaşanması beklenen tersine dönüş ana risklerden biriydi. Banka aynı zamanda Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin, daha düşük büyüme, daha yüksek enflasyon ve artan borçlanma maliyetleriyle daha fazla şirketin temerrüde düşmesine neden olacağını vurguladı.

%15 oranında aşırı değerlenen konut fiyatlarında "tersine dönüş" bekleniyor

Ekonomik büyümenin zayıflamaya devam etmesi veya enflasyonun beklenenden daha hızlı yükselmesi durumunda varlık fiyatlarının daha da düşebileceğini öngören ECB, faiz oranlardaki keskin bir artışın, genel ekonomik çıktı ve kiralara göre zaten yaklaşık yüzde 15 oranında aşırı değerlenen konut fiyatlarında "tersine dönüşe" neden olabileceğini kaydetti. 

Avrupa Merkez bankası, on yıldan beri ilk kez temmuz ayında mevduat oranını yükseltmeye hazırlanıyor ve piyasalar bu yıl dört çeyrek puanlık artış bekliyor. Artış "hisse senetleri gibi daha riskli varlıkların” değerini de düşürebilecek.

Euro Bölgesi'ndeki mortgage [uzun vadeli konut finansmanı] oranları yılın başından bu yana zaten yükseliyor. ECB'nin konut alımları için borçlanma maliyetine ilişkin bileşik göstergesi, geçen eylül ayında yüzde 1,3'lük düşük bir seviyeden mart ayında yüzde 1,47'ye yükseldi. 

ECB, "Reel faiz oranlarındaki ani bir artış, yakın vadede konut fiyatlarında düzeltmelere neden olabilir, mevcut düşük faiz oranları seviyesi, konut fiyatlarında önemli ölçüde geri dönüşü daha olası hale getirir" ifadelerini kullandı. 

İpotek kredilerinin faizi arttıkça konut fiyatları da düşecek

Avrupa Komisyonu'nun istatistik bürosu Eurostat'ın verilerine göre, konut fiyatları geçen yıl Euro Bölgesi'nde neredeyse yüzde 10 arttı ve yirmi yıldan fazla bir süredir en hızlı artış yaşandı. ECB, enflasyona göre ayarlandıktan sonra, ipotek kredisi oranlarındaki her yüzde 0,1 puanlık artış için konut fiyatlarının yüzde 0,83 ila 1,17 arasında düşebileceğini hesapladı. 

Almanya Merkez Bankası, Bundesbank geçtiğimiz günlerde, Alman bankalarının borçluların temerrüde düşme riski ve faiz oranlarının yükselme potansiyeli konusunda çok kayıtsız kaldıkları ve borç verenlerin ipoteklerine karşılık bankaların sermaye miktarını artırması gerektiği konusunda uyardı. 

Yüksek enflasyon ve artan borçlanma maliyetleri pandemide zayıflayan ancak yardımlarla ayakta kalan şirketlerin iflasına neden olacak

Deutsche Bank Research analisti Jochen Möbert ise "Alman konut piyasasının önümüzdeki birkaç yıl içinde, muhtemelen 2024 civarında zirveye ulaşacağını düşünüyoruz, ancak bir faiz oranı şokumuz olursa bu çok daha erken olabilir" dedi. Möbert, yükselen faiz oranlarının, kurumsal yatırımcıların mülklerine koydukları parayı Alman tahvil piyasasına geri kaydırmalarına neden olabileceğini belirtti.

ECB başkan yardımcısı Luis de Guindos, bankanın 2020 uyarısında, pandeminin tahsili geciken alacaklarda 1,4 trilyon euroluk bir artışa neden olabileceği uyarısında "çok kötümser" olduğunu kabul etti. Kötümser senaryo, iflasları önlemek için verilen büyük pandemi destekleri sayesinde gerçekleşmedi. Bununla birlikte, daha yüksek enflasyon ve artan borçlanma maliyetlerinin, pandemi sırasında zaten zayıflamış olan bazı şirketlerin temerrüde düşmesine neden olabileceğini kaydetti. Guindos, "Belki de pandemi sırasında gerçekleşmeyen iflaslar, en azından kısmen, şimdi gerçekleşebilir" diye ekledi.
Kaynak: Financial Times

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın