Cumhurbaşkanı Tatar, BM binasında Guterres'in daveti üzerine 15 Ekim Salı akşamı katıldığı gayriresmi akşam yemeğinin ardından düzenlediği basın toplantısında, Anadolu Ajansı muhabirinin "Guterres ile gayriresmi yemeğinizde hangi konular ele alındı? Guterres, KKTC'nin devlet ve egemenliğinden vazgeçmeyeceğini, çözümün iki devletli çözüm olduğunu daha iyi idrak edebilmiş durumda mı?" sorularını yanıtladı.
KKTC'nin tutumunun değişmediğine işaret eden Tatar, "Ben yeni bir vizyon sundum, çünkü 50 yıl boyunca federal çözüm çabaları başarısız oldu." ifadesini kullandı.
KKTC'nin egemen eşitliği ve uluslararası statüsü teyit edilmeden resmi müzakerelere tekrar dönülmeyeceğinin altını çizen Tatar, yemekte birçok konunun ele alındığını belirtti.
Ambargo ve izolasyonun sürmesinin etkilerini gündeme getirdiğini anlatan Tatar, "BM Genel Sekreteri ile bir sonraki görüşmenin Türkiye ve Yunanistan'ın katılımıyla yapılması konusunda mutabık kaldık." bilgisini verdi.
Cumhurbaşkanı Tatar, aynı zamanda Nikos Hristodulidis ile Kıbrıs’ta bir araya gelerek yeni sınır kapılarının açılması konusunu ele alma kararı verdiklerini, taleplerin kabul edilebilir olması halinde bunun gerçekleşeceğini kaydetti.
Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum liderlerinin, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in ev sahipliğinde New York'ta gayri resmi bir görüşme gerçekleştirmesinin ardından, çıkmazdaki yeniden birleşme sürecinde "ileriye dönük adımları" değerlendirmek üzere yakında tekrar bir araya gelme konusunda anlaşma sağlandığı açıklanmıştı.
BM Sözcüsü Stephane Dujarric, görüşmede Guterres'in iki lideri anlaşmazlıkların giderilmesi ve çözüme yönelik ilerlemeyi sağlayacak güvenin yeniden inşası konusunda cesaretlendirdiğini bildirmiş ve "Liderler yakında Genel Sekreter'in gözetiminde daha geniş kapsamlı, gayri resmi bir toplantı yaparak ileriye dönük adımları ele alma konusunda anlaştılar. Ayrıca, yeni geçiş kapılarının açılması olasılığını araştırmak için Kıbrıs'ta bir araya gelme konusunda da mutabık kaldılar" demişti.
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir sonraki görüşmenin Türkiye ve Yunanistan'ın katılımıyla gerçekleşmesi konusunda mutabık kalındığını bildirdi.
Haspolat’ta sınır kapısı açılma olasılığı...
KKTC Başbakanı Ünal Üstel, aralarında VOA Türkçe’nin de bulunduğu bazı medya kuruluşlarından gazetecilerle buluşmasında, Türk ve Rum liderler arasındaki görüşmenin en somut adımı olarak Haspolat’ta sınır kapısının açılma olasılığına işaret etti ancak siyasi çözüm ihtimali için umutsuz konuştu.
Üstel, New York’taki görüşme çerçevesinde KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodulidis ile yeni geçiş kapılarını görüşme kararı alındığını açıkladığını anımsattı. Üstel, “Haspolat Kara Sınır Kapısı’nı açmak için biz hazırlığımıza başladık orada. Rum tarafı başka bir yerde talep ediyordu. Görüşeceğiz Haspolat’ı. Orada özellikle ticari araçların gidiş gelişiyle kara geçiş trafiğini rahatlatacağız” dedi.
Güney Kıbrıs Rum Kesimi’yle siyasi çözüm odaklı müzakere yürütülmesinin, özellikle Avrupa Birliği’nin 2004 yılında Annan Planı’na “hayır” diyen Rum tarafını üyeliğe kabul etmesiyle imkânsız hale geldiğini vurgulayan Üstel, Güney’in mevcut durumu değiştirmek üzere çaba göstereceğine inanmadığını kaydetti.
BM Genel Sekreteri Guterres’in talebiyle liderler görüşmesi yapıldığını belirten Üstel, “Bu gayriresmi bir yemekti. Rum tarafı aynı zihniyette devam ettiğini ortaya koymuştur. Federasyon tezinde ısrarlılar. Bizim Cumhurbaşkanımız da açık bir şekilde New York’taki görüşmeden ‘egemen iki devlet ve eşit statü olmazsa biz masaya oturmayız’ diye ayrıldı. Devletimizi, ekonomimizi güçlendirerek yolumuza devam edeceğiz. Radikal adımlar atacağız” mesajını verdi.
“Ankara'nın çözüm hakkındaki pozisyonunu değiştirmeye ve iki devletli çözümü bir kenara bırakmaya hazır olup olmadığı bilinmiyor”
Güney Kıbrıs’ta yayımlanan Cyprus Mail gazetesi’nin Yayın Kurulu bugün, ‘Türkiye'nin beş taraflı bir toplantıya katılmayı kabul etmesi, görüşmelerin farklı bir formatta olabileceğini gösteren bir umut ışığı yaratıyor. Ankara'nın çözüm hakkındaki pozisyonunu değiştirmeye ve iki devletli çözümü bir kenara bırakmaya hazır olup olmadığı bilinmiyor, ancak BM'ye daha esnek bir yaklaşım benimseme konusunda bazı işaretler vermiş olabilir’ yorumunu yaptı.
Kaynaklar: Independent Türkçe – VAO Türkçe - Cyprus Mail
Yorumunuz