Dünya

25 ülkenin dışişleri bakanları Gazze'de derhal ateşkes çağrısında bulundu

Sabahtan itibaren İsrail saldırılarında en az 56 kişi hayatını kaybetti. Filistinli gazeteci Tamer el-Zaanin öldürüldü.

Gazze, ana deniz tuzu arıtma tesisinin kapanmasıyla birlikte ciddi bir susuzlukla karşı karşıya kalırken, her gün sadece iki kamyon yakıtın girişine izin verilmesi, hayati öneme sahip su ve sanitasyon hizmetlerini de tehlikeye atıyor.

Gazze'de şafak vaktinden bu yana İsrail saldırılarında en az 56 kişi hayatını kaybetti. Ölenler arasında yardım arayan 7 kişi ve en az 2 çocuk bulunuyor.

Sahra Hastanesi Müdürü tutuklandı, gazeteci Tamer el-Zaanin öldürüldü

Daha önce Güney Refah'ta bir hastaneyi yöneten ve Gazze'deki sahra hastanelerinin müdürlüğünü yapan Dr. Mervan el-Hams'ın İsrail güçleri tarafından tutuklandığı bildirildi.

Fotoğraf: Roya News

Öte yandan Filistin medyası, gazeteci Tamer el-Zaanin'in gündüz vakti özel kuvvetler tarafından "kaçırıldığını" ve Sahra Hastanesi’ne yaptığı ziyaret sırasında gerçekleşen saldırıda askerlerce vurularak öldürüldüğünü duyurdu.

İsrailli asker itiraf etti: ‘Beyaz bayrak taşıyan Gazzelilere ateş açan askerler gördüm’

İsrail güçlerinin Gazze'de beyaz bayrak sallayan yardım gönüllülerini vurduğuna ilişkin bazı askerlerce yapılan açıklamalar kayıt altına alındı.

İsrailli bir yedek asker, Wall Street Journal’a verdiği röportajda, haziran ortasında onaylı bir rotadan sapan beyaz bayraklı Gazzelilere ateş açan askerler gördüğünü söyledi. "Yazılı olmayan bir kuralımız var: Endişeleniyorsanız ve çok yaklaşıyorlarsa ve bunun sizi ve ekibinizi riske atabileceğini düşünüyorsanız, bu riski almayın." dedi.

25 ülkenin dışişleri bakanlarından Gazze'de derhal ateşkes çağrısı

25 ülkenin dışişleri bakanları Gazze'de derhal ateşkes çağrısında bulundu. İmzacılar, Avustralya, Avusturya, Belçika, Kanada, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, İzlanda, İrlanda, İtalya, Japonya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre ve Birleşik Krallık dışişleri bakanları ve AB Eşitlik, Hazırlık ve Kriz Yönetimi Komiseri’nden oluştu.

Pazartesi günü yapılan ortak açıklamada, Gazze'deki savaşın "hemen sona ermesi" ve İsrail'in uluslararası hukuka uyması gerektiği kaydedildi.

Metinde, "Gazze'deki sivillerin çektiği acıların yeni bir boyuta ulaştığı" belirtilerek, "yardımların damla damla verilmesi ve en temel ihtiyaçları olan su ve gıdayı karşılamaya çalışan çocuklar da dahil olmak üzere sivillerin insanlık dışı şekilde öldürülmesi" kınandı.

Açıklamada, "İsrail hükümetinin yardım dağıtım modeli tehlikelidir, istikrarsızlığı körüklüyor ve Gazzelileri insan onurundan mahrum bırakıyor" denildi.

“Gazze’de sivillerin yaşadığı acı, eşi benzeri görülmemiş bir derinliğe ulaştı. İsrail hükümetinin yardım ulaştırma modeli hem tehlikeli hem de istikrarsızlığı körüklüyor; Gazelileri insan onurundan mahrum bırakıyor. Yardımın damla damla verilmesini ve aralarında çocukların da bulunduğu sivillerin su ve gıda gibi en temel ihtiyaçlarını karşılamaya çalışırken insanlık dışı şekilde öldürülmesini şiddetle kınıyoruz. Sadece yardım arayışı içindeyken öldürülen Filistinli sayısının 800’ü aşması dehşet vericidir. İsrail hükümetinin sivillere yönelik temel insani yardımı bilinçli olarak engellemesi kabul edilemez. İsrail, uluslararası insancıl hukuktan doğan yükümlülüklerine uymalıdır.” vurgusu yapıldı.

GHF kurulduğundan bu yana 900'den fazla Filistinli yardım paketi almaya çalışırken öldürüldü

İsrail, Ocak ayında Gazze'deki Filistinlilere yardım ulaştıran başlıca BM kuruluşu olan UNRWA'nın faaliyetlerini yasakladı ve kurumun kendi saflarındaki Hamas üyelerine göz yumduğunu iddia etti.

Yardımların dağıtımı sorumluluğu, daha önce çatışma bölgelerine yardım ulaştırma konusunda deneyimi olmayan ABD destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı'na (GHF) verildi.

Dağıtım yöntemi köklü yardım kuruluşları tarafından eleştiriliyor ve Gazze'deki dört dağıtım noktasına yapılan dağıtımlarda, kalabalıklar arasında ezilme veya İsrail güçlerinin yardım arayanların yakınlarına ateş açması sonucu sık sık insanlar ölüyor. GHF kurulduğundan bu yana 900'den fazla Filistinli, hayat kurtarıcı gıda paketleri almaya çalışırken öldürüldü.

İmzacı ülkeler siyasi çözüm için harekete geçmeye hazır

İmzacı ülkeler, derhal ateşkes çağrısında bulunarak, bölgede barışa giden siyasi yolu desteklemek için harekete geçmeye hazır olduklarını belirttiler.

Uluslararası kuruluşlara göre, Gazze'de 2 milyondan fazla Filistinlinin yaşadığı bölge, büyük bir insani krizle karşı karşıya ve şu anda büyük ölçüde bölgeye girmesine izin verilen sınırlı yardımlara bağımlı durumda.

İsrail-Hamas savaşı, Hamas önderliğindeki militanların 7 Ekim 2023'te güney İsrail'e saldırmasıyla başladı. Saldırıda çoğunluğu sivil olmak üzere yaklaşık 1.200 kişi öldü. Hamas 251 kişiyi rehin aldı ve şu anda 50 kişiyi elinde tutuyor; bunlardan 20'sinin hayatta olduğu düşünülüyor. Gazze Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, İsrail'in daha sonra düzenlediği saldırıda, savaşçılar ve siviller arasında ayrım yapmayan, çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan en az 59.000 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu, savaşın başlangıcından bu yana 850 askerinin öldüğünü söylüyor. İsrail ile Hamas arasında Katar'da ateşkes görüşmeleri yürütülüyor ancak henüz somut bir sonuç alınamadı.

Kaynaklar: El Cezire - Euronews

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın