Dünya

Putin’in savaşı Balkanlara sıçratma politikasına AB ve NATO’dan ayar

AB ve NATO, Balkanlar'da yeni bir çatışmayı önlemek amacıyla bu hafta Sırbistan ve Kosova ile kriz görüşmeleri yapmaya hazırlanıyor.

AB (Avrupa Birliği) ve NATO (Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü), Balkanlar'da yeni bir çatışmayı önlemek amacıyla bu hafta Sırbistan ve Kosova ile kriz görüşmeleri yapmaya hazırlanırken, iki ülkeden de savaş söyleminden vazgeçmelerini talep etti. 

Balkanlar'ın istikrarını sık sık tehdit eden komşu devletler arasındaki gerginlik, geçtiğimiz ay şiddetli protestolara ve sınır karışıklıklarına dönüştü. 

Vladimir Putin Moskova'nın Sırbistan'daki müttefiklerini saldırıya itiyor

Kosova Başbakanı Albin Kurti, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Moskova'nın Sırbistan'daki müttefiklerini saldırıya itmekle suçladı. [Sırbistan’ın başkenti] Belgrad, gerilimi körüklediğini reddetti. Oysa Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić bu ay yaptığı açıklamada, huzursuzluğun "felaketten bir adım uzakta" olduğunu söylemişti.

AB'nin diplomatik kolu pazar günü yaptığı açıklamada, Kosova ile Sırbistan yetkilileri arasındaki kışkırtıcı söylemdeki son artışın, "özellikle Batı Balkanlar'daki savaş ve çatışma hakkındaki açıklamaların büyük endişe kaynağı olduğu"nu kaydetti. 

"Ukrayna'yı izliyoruz, ancak Balkanlar için de son derece endişeliyiz"

Hem Kurti hem de Vučić bu hafta Brüksel'deki görüşmelere katılacak. AB ve NATO ülkeleri arasında bölgedeki çatışma potansiyeli konusunda endişe artıyor.

Üst düzey bir AB yetkilisi, durumun bir kıvılcıma baktığını ifade ederek, "Elbette Ukrayna'yı izliyoruz, ancak Balkanlar için de son derece endişeliyiz" dedi.

Putin Belgrad'ı cesaretlendirerek Ukrayna'nın ötesine "savaşı yaymak" istiyor iddiası

Kurti, geçtiğimiz hafta, Putin'in Belgrad'ı cesaretlendirdiğini ve Ukrayna'nın ötesine "savaşı yaymak" istediğini iddia ederek, Sırbistan'dan gelebilecek olası bir saldırı konusunda uyarmak için bir dizi medya röportajı yaptı. Sırbistan, eski eyaletinin 2008'de bağımsızlığını ilan etmesinden bu yana Kosova'nın egemenliğini tanımayı reddetti. 

Belgrad'ın Kosovalı Arnavutları hedef alarak öldürmesine cevaben NATO’nun Sırbistan'ı bombaladığı Kosova savaşı dokuz yıl sürmüştü. Kosova nüfusunun yüzde 90'ından fazlası etnik Arnavut, ancak ülke küçük bir etnik Sırp grubuna ev sahipliği yapıyor. Belgrad, Priştine'yi Sırp azınlığa karşı ayrımcılık yapmakla suçluyor. 

31 Temmuz'da, Sırp protestocular sınır geçişlerini kapattı ve etnik Sırplar da dahil olmak üzere tüm Kosova vatandaşlarına Priştine tarafından verilen kimlik belgelerini ve araç plakalarını şart koşan yeni kurallara yanıt olarak polis memurlarına ateş açtı. 

Brüksel'in baskısı altında, uygulama 30 gün ertelendi. Bir AB yetkilisi, her iki ülkeden üst düzey politikacıların "bölgede artan gerilimlere ve potansiyel olarak şiddete yol açan herhangi bir tırmanmadan sorumlu tutulacağını" söyledi. Yetkili, "Her iki taraf da karşılıklı düşmanlıklara ve tehlikeli açıklamalara derhal son vermeli ve sorumlu davranmalıdır" dedi. 

NATO'nun Kosova'da halen yaklaşık 3.700 askeri bulunuyor

Vučić ve Kurti, 17 Ağustos'ta NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile, ertesi gün ise AB'nin baş diplomatı Josep Borrell ile görüşecek. İki ülke resmi olarak AB kolaylaştırımlı bir diyalog sürecine bağlılığını koruyor ve NATO'nun Kosova'da halen yaklaşık 3.700 askeri bulunuyor.

Geçen ay sınır karışıklıklarına ilişkin ilk raporlardan birkaç saat sonra NATO, durumu "yakından izlediğini" ve "istikrarın tehlikeye girmesi durumunda müdahale etmeye hazır olduğunu" bildirdi. Açıklamada, NATO'nun "Kosova'da BM görev yönergesine uygun olarak her zaman güvenli ve emniyetli bir ortam sağlamak için gerekli her türlü önlemi alacağı" belirtildi. 
Kaynak: Financial Times

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın