Dünya

ABD’ye kokain göndermekten 45 yıl hapis alan eski başkanı Trump resmen affetti

Serbest bırakılan Honduras eski Devlet Başkanı Juan Orlando Hernández, Amerika Birleşik Devletleri'ne kokain göndermekle suçlanmış ve 45 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

ABD Başkanı Trump, Honduras'ın eski Devlet Başkanı Juan Orlando Hernández'i resmen affetti. 

Donald Trump, Hernández'in kendisine Biden-Harris yönetiminin "siyasi zulmünün" kurbanı olarak olduğunu ve kaderini Amerikan başkanınınkiyle karşılaştırdığı dört sayfalık bir mektup göndermesinin ardından geçen hafta affı yayınlama sözü vermişti.

Trump, hafta sonu gazetecilere planlanan af hakkında Hernández'in mektubunda yer verdiği ifadelere benzer ifadeler kullandı ve "Honduras halkı gerçekten onun tuzağa düşürüldüğünü düşündü ve bu korkunç bir şeydi." dedi.

“Ülkenin cumhurbaşkanıydı ve aslında sırf ülkenin cumhurbaşkanı olduğu için ona uyuşturucu satıcısı dediler,” dedi. “Bunun Biden yönetimi tarafından kurulmuş bir tezgâh olduğunu söylediler. Ben de olgulara baktım ve onlara katıldım.” diye devam etti.

Hernández'in avukatı salı günü, müvekkilinin Batı Virginia'daki bir federal hapishaneden serbest bırakıldığını söyledi. Beyaz Saray, affın yayınlandığını doğruladı.

Af yürürlüğe girmeden infial yaratmıştı

Hernández’in ağır uyuşturucu suçlarından mahkûm edilmiş olması, Trump’ın ABD’ye uyuşturucu akışını kesmeyi açık bir hedef olarak vurgulaması ve özellikle Venezuela lideri Nicolás Maduro’ya karşı aylardır sürdürdüğü baskı dikkate alındığında, söz konusu af daha yürürlüğe girmeden hem ABD'de hem dünya genelinde büyük bir infiale yol açmıştı.

Hernández’in mektubu, zaman içinde Trump’la muhatap olan yabancı liderlerin, lobicilerin ve diğer isimlerin etkili bulduğu tüm “malzemeleri” içeriyordu: Övgü ve dalkavukluk, ortak bir mağduriyet duygusu ve Trump’ın kendisini adaletin nihai hakemi olarak görmesine yapılan bir çağrı.

Mektubunda Trump’a “Ekselansları” diye seslendi

Geçtiğimiz yıl Amerika Birleşik Devletleri'ni kokainle doldurduğu gerekçesiyle 45 yıl hapis cezasına çarptırılan Hernández, Trump'a "Ekselansları" diye hitap ederek, "Sizden güç aldım efendim" diye yazdı.

Hernández, "Karşılaştığınız zulüm ve kovuşturmaya rağmen o büyük göreve geri dönme konusundaki direnciniz, tüm bunlar ülkenizi Yeniden Büyük yapmak istediğiniz içindi. Başarınız eşi benzeri görülmemiş ve gerçekten tarihi bir şey." ifadelerini kullandı.

Hernández geçen yıl suçlu bulunmuştu, ancak hapse girmesine yol açan soruşturma, Trump'ın ilk kez seçilmesinden yıllar önce başlamıştı. 

Hernández, mektubunda davayı, Trump’ın uzun süredir tepkili olduğu bir kurumda, New York Güney Bölgesi ABD Savcılığı’nda vicdansız savcıların yürüttüğü “günübirlik” bir iş olarak niteledi; sürecin de ABD eski Başkanı Joseph Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris tarafından yönlendirildiğini ileri sürdü. Bu anlatım, Trump’ın kendisine karşı açılan dört ayrı ceza davasını anlatırken sıkça kullandığı üslubu çağrıştırıyordu.

“Hakkımdaki davada adaletin siyasallaştırılması ve seçici biçimde uygulanması inkâr edilemez,” iddiasında bulunan Hernández; “Sağlam delil olmadan, intikamla ve ceza indirimi/cezaevinden çıkma anlaşmalarıyla motive edilmiş şiddet yanlısı kaçakçıların ve profesyonel yalancıların tanıklıklarına dayanılarak yargılandım.” diye ekledi.

Trump, ilk başkanlık döneminde 200’ün üzerinde af ve ceza indirimi kararı verdi; bunların çoğu görev süresinin son günlerinde çıktı. Biden bu sayıyı açık ara geride bıraktı; Trump da benzer bir tabloya doğru ilerliyor. Şu ana kadar 2.000’den fazla af ve ceza indirimi kararı verdi; bunların büyük bölümü 6 Ocak 2021’deki Kongre baskınıyla bağlantılı olarak gözaltına alınan kişilere yönelikti.

Kaynak: New York Times

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın