Bir dönem KKTC’de yaşayan ve aleyhinde Mahkeme emri olmaksızın bir yerel bankadaki kişisel hesaplarındaki milyonlarca dolara el konulduğu iddia edilen Peter Franzen adındaki Alman vatandaşının terekesinde tereke memurunun açtığı dava devam ediyor.
Davacı tereke memuru Ali Demirağ’ın Yeşilada Bank (Kıbrıs Kapitalbank Ltd.) ve KKTC Merkez Bankası’na açtığı dava Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde Kıdemli Yargıç Şerife Katip ve Yargıç Nil Elodie Çeliker huzurunda görülüyor.
Geçen hafta yapılan duruşmada, Yenişehir Polis Karakolu’nda çavuş olarak görevdeyken Peter Franzen soruşturmasına bakan ve 2021’den bu yana emekli olan eski polis memuru Yıldıray Paralı, Yeşilada Bank’ın (Kıbrıs Kapitalbank Ltd.) şahidi olarak şahadet verdi.
Paralı şahadetinde, Peter Franzen aleyhine Alman vatandaşı Hans Witmar’ın karakola gelip şikâyette bulunduğunu aktardı. Witmar’ın şikâyetinde, Peter Franzen’in o tarihlerde Yeşilada Bank’ta hissedar olarak düzenlediği sahte yetki belgesiyle ve verdiği talimatla kendisine ait bankadaki paraları Albania Co. Ltd adlı Arnavutluk'ta kayıtlı bir şirketin Yeşilada Bank’ta bulunan hesabına transfer ettiğini söylediğini belirtti.
Emekli polis memuru Paralı, şikâyet üzerine Peter Franzen’in açık ifadesini aldığını ve ayrıca bankanın o zamanki müdürü Derviş Türker’in ve Neşe Öke’nin ifadelerine başvurduğunu anlattı.
Bankanın o tarihlerdeki müdürü Derviş Türker’in ifadesinde, Peter Franzen’in Hans Witmar’ın imzasının sahteleyerek, adına bir talimat yazısı hazırladığını bilmeksizin Hans Witmar’ın yüklü miktardaki parasının Yeşilada Bank’ta hesabı olan Albania Co. Ltd'ye transfer edildiğini söylediğini aktardı. Türker’in ifadesine göre, 2002 yılında 11 kez, her biri 500 bin İsviçre Frangı olacak şekilde toplam 5,5 milyon İsviçre Frangı İngiltere Lloyd’s Bank’ın şifreli teleks mesajıyla Yeşilada Bank müşterisi Albania Co. Ltd'ye transfer edilmiş ve bu paralar dolara çevrilmişti.
Banka genel müdürünün sahtelendiği ileri sürülen belgenin orijinalini 7.7.2003 tarihinde Polis’e teslim ettiğini, müdür Derviş Türker’den ayrıca 24.02.2004’te ek ifade aldığını kaydeden emekli polis Paralı, banka işlemlerini polis Ediz Aytan’la birlikte tespit ettiklerini kaydetti.
Mahkeme’ye Derviş Türker’in, Peter Franzen’in, şikâyetçi Hans Witmar’ın ve Neşe Öke’nin ifadeleri ve Peter Franzen’in sahtelediği belge emare olarak sunuldu.
O tarihlerde transfer talimatındaki Hans Witmar’ın imzasının kendi imzası olmadığını, Peter Franzen’in elinden çıktığını tespit ettiklerini, Hans Witmar’ın Kıbrıs’taki avukatının Serhan Çınar olduğunu aktaran şahit Yıldıray Paralı, Kıbrıs’taki soruşturma devam ederken Hans Witmar'ın alacaklarını toplamak için Peter Franzen aleyhine Almanya’da dava açıldığını kaydetti.
Peter Franzen aleyhine Almanya’da açılan davaya polisler Yıldıray Paralı, Ediz Aytan, Bekir Barut, savcı Ergül Kızılokgil ve KKTC Merkez Bankası eski başkanı gitti
Alman makamlarının daveti üzerinde Almanya’daki davaya kendisi ile birlikte polis Ediz Aytan’ın, uzman polis Bekir Barut’un, savcı Ergül Kızılokgil’in ve KKTC Merkez Bankası’nın o zamanki başkanının gittiğini söyleyen Yıldıray Paralı, dava sırasında uzman polis Bekir Barut’un talimat yazısının %95 Peter Franzen’in elinden çıkma olduğuna dair hazırladığı raporun Alman Ağır Ceza Mahkemesi’nden onay aldığını ifade etti ve Almanya’da yargılanan Peter Franzen’in 8,5 yıl hapis cezasına çarptırıldığını kaydetti.
'Peter Franzen'e ithamnameyle dava açıldı, davada yargılanmadan Franzen sınır dışı edildi ve dava geri çekildi'
Davacı Ali Demirağ’ın avukatı Adnan Ulunay emekli polis memuru Paralı’ya çapraz sorgusunda, Peter Franzen’in KKTC Mahkemeleri’nde açılan davada yargılanmadan apar topar sınır dışı edildiğini, Franzen'e ithamnameyle dava açıldığını ancak davanın devam etmeden geri çekildiğini iddia etti ve Franzen’in kişisel hesabındaki parası aleyhine herhangi bir Mahkeme emri verilip verilmediğini sordu. Bir emir olmadığını ama olması gerektiğini söyleyen şahit Yıldıray Paralı, el konulan paranın Mahkeme emri olmadan yasal sahiplerine iade edilemeyeceğini belirtti.
Soru üzerine KKTC’de şikâyetçi olan Hans Witmar’ın şikâyetinden 2 ay sonra öldüğünü, kanser hastası olduğunu sonradan öğrendiğini, Peter Franzen’in parasının ‘kriminal para’, ‘sahte para’ olduğunu iddia etti.
Peter Franzen’in paralarına el konulabilmesine yönelik Mahkeme kararı olmadığı iddia edildi
Avukat Ulunay, Peter Franzen’in kişisel hesabındaki paranın, Hans Witmar’ın parası olmadığını ve Mahkeme huzurunda görülen davanın Peter Franzen’in kendi hesaplarındaki parayla ilgili olduğunu hatırlattı ve Franzen’in paralarına el konulmasına yönelik bir Mahkeme kararının olmadığını iddia etti. Emekli polis Paralı, Franzen’in hesaplarını incelemediğini söyledi.
KKTC Merkez Bankası yetkilileri ile Kıbrıs Capital Bank yetkilileri 2 Ekim’de ortak ve kapsamlı bir toplantı yapacak
Yeşilada Bank’ı (Kıbrıs Kapital Bank) temsil eden avukat Serhan Çınar konuyla ilgili 2 Ekim’de KKTC Merkez Bankası Başkanı dahil Merkez Bankası yetkilileri ile ortak ve kapsamlı bir toplantı yapacaklarını beyan etti. Mahkeme bir sonraki duruşmanın 9 Ekim, saat 10:00’da yapılmasına karar verdi.
Peter Franzen kimdir ve geçmişte ne olmuştu?
Peter Franzen Yeşilada Bank’ı 2002 yılında satın almak isteyen bir Alman vatandaşıydı.
Yeşilada Bank hisselerini satın almak için 23 Eylül 2002’de KKTC Merkez Bankası’na başvurmuştu.
Yeşilada Bank’ı satın almak ve sermaye artışı yapmak için, 12 Aralık ve 16 Aralık 2002 tarihlerinde KKTC Merkez Bankası’nın HSBC Bank’taki dolar hesabına toplam 18 milyon 268 bin 408 dolar 54 cent yatırmıştı.
KKTC Merkez Bankası hesabına gelen paranın 14 milyon 100 bin dolarına bloke koymuş, kalanını serbest bırakmıştı.
Kamuya açık Mahkeme kararlarını ve Yeşilada Bank dosyasını inceleyen Mikro-Makro, Peter Franzen’in Yeşilada Bank’ı satın alma talebinin KKTC Merkez Bankası tarafından 26 Şubat 2003 tarihinde alınan kararla reddedildiğini tespit etti.
Peter Franzen’e bankanın satışını reddeden KKTC Merkez Bankası, 6 Mart 2003 tarihli yazısı ile Peter Franzen’in milyonları üzerindeki blokenin kaldırıldığını ve paranın Yeşilada Bank’a gönderilmekte olduğunu bildirdi.
Ancak tam o sırada KKTC Başsavcılığı yüksek meblağın kara para olabileceği iddiasıyla, KKTC Merkez Bankası’na paraya bloke koymasını emretti.
KKTC Merkez Bankası, Yeşilada Bank’a gönderdiği 26 Mayıs 2003 tarihli yazıyla, KKTC Başsavcısı’nın isteği üzerine 18.286.408.54 ABD Doları’na bloke konulduğunu bildirdi.
Yeşilada Bank Ltd.’nin KKTC Merkez Bankası’na açtığı, 7/09 sayılı, YİM:355 /04 numaralı dava kararından alınmıştır.
Aylar geçiyor, Savcılığın soruşturması bitmiyor ve para üzerindeki bloke kaldırılmıyordu.
KKTC Merkez Bankası daha sonra aleyhine açılan bir davada, Mahkeme’ye bir belge sundu ve bir toplantı notu olan belgeyle, 25 Aralık 2003 tarihinde ‘Savcılık tarafından Yeşilada Bank Ltd. nezdindeki mevduata konan blokenin devam ettiği ortaya çıktı.
Yeşilada Bank Ltd.’nin KKTC Merkez Bankası’na açtığı, 7/09 sayılı, YİM:355 /04 numaralı dava kararından alınmıştır.
KKTC piyasası açısından 2003 yılında 18 küsur milyon dolar, bugünün alım gücüyle 30 milyon dolar civarında olup, o dönem için çok büyük bir paraydı.
Paranın sahibi Peter Franzen ise 60’larına merdiven dayamıştı, ciddi kalp rahatsızlığı vardı.
Başsavcılığın Franzen’in parası üzerinde blokesi devam ederken, ilk Mehmet Ali Talat Hükümeti olarak bilinen, CTP-DP koalisyonu döneminde, Mahkeme kayıtlarına göre 28 Ocak 2005 tarihinde bir Bakanlar Kurulu kararı alındı.
Peter Franzen’in KKTC vatandaşlığı, Almanya'da işlediği suçlar nedeniyle Bakanlar Kurulu kararı ile iptal edildi.
Özkan Murat’ın İçişleri Bakanı olduğu sırada Bakanlığa bağlı Muhaceret Dairesi’nin Polis Genel Müdürlüğü’ne gönderdiği, ‘çok gizli’ ibareli, 4 Şubat 2005 tarihli, 109534/02 sayılı yazısıyla, Peter Franzen’in KKTC’ye girişine izin verilmemesi emredildi.
D.12/2012, YİM:157/2010 numaralı karardan alınmıştır.
Peter Franzen’in yokluğunda şahsi mülkleri satışa çıkarıldı.
Bu mülkler arasında en değerlisi 1974 öncesi Kıbrıs’ın en zengin ailelerinden Girneli Leptos ailesinden, inşaat mühendisi ve müteahhit Michael Leptos’a ait malikâneydi.
1974 öncesi Girne’deki dillere destan, Kıbrıs’ın en güzel evi olarak tanımlanan Leptos’un malikânesi, 74 sonrası Limasol’dan kasap ve kebapçı Arif dayıya verildi.
Büyük arazi ve ev, 2003’den önce Arif dayı tarafından Peter Franzen’e satılmıştı.
Franzen’in hukuksuzca sınır dışı edilerek ülkeye alınmamasını ve Yeşilada Bank’ın tasfiye kararını fırsat bilenler, Franzen’in Girne’deki arazilerini ve Alsancak sahilindeki evini çok düşük fiyatla açık arttırmadan satın almanın yolunu buldu.
Michael Leptos’un yüksek değerli malikânesi ve arazileri sonunda Yeşilada Bank’ın lisansını satın alan Kıbrıs Capital Bank’ın şu aralar resmi evrakta sahteleme yapmaktan ve sahtelenmiş resmi evrağı KKTC Mahkemesi’nde tedavüle sürmekten 4 sene hapis cezası alan, hapisteki sahibi Tekin Arhun’a geçti.
Bugün halen Yeşilada Bank’ın 6-7 milyon sterlin değerindeki mallarının haraç mezat, çok ucuza nasıl satıldığı, bu işte kimlerin parmağı olduğuna dair esaslı bir araştırma yapılmamıştır.
8 Haziran 2012’de Peter Franzen’in KKTC’ye giriş yasağı Yüksek İdare Mahkemesi kararıyla kaldırıldı.
8 Haziran 2012 tarihli Yüksek İdare Mahkemesi kararından...
Ancak Mahkeme kararından birkaç gün önce KKTC Merkez Bankası Yeşilada Bank’ı Tekin Arhun Grubu’na devretmeye karar vermişti .Mikro-Makro’nun Mukayyitlikte incelediği Yeşilada Bank dosyasındaki bildirimlere göre, KKTC TMSFİF 141/2012 sayılı, 6 Haziran 2012 tarihli kararında fonun yönetiminde ve denetiminde faaliyet gösteren Yeşilada Bank Ltd’nin Tekin Arhun Grubu’na devredilmesi sürecinde yapılacak işlemlere değiniyor ve 26 Eylül 2012’de bankanın devir süreci tamamlanıyordu.
Peter Franzen’in KKTC’den 7 sene boyunca sürülmesi sırasında KTC Merkez Bankası'nın 11.12.2009 tarihli kararı ile Yeşilada Bank Tasarruf Mevduatı Sigortası ve Finansal İstikrar Fonu’na (TMSFİF) devredilmiş ve bankanın tasfiye işlemleri ve 2010'daki satış kararının ardından 2012'de satışı yapılmıştır.
TMSFİF'in Yeşilada Bank satışı ile ilgili basın duyurusu.
Yorumlar