Dünya

Kedi Pepper yeni bir virüsün daha keşfedilmesini sağladı

'Pepper' adlı bir kedi, bilim insanlarının yeni bir virüsü keşfetmesine bir kez daha yardımcı oldu; bu sefer bir sivri farede bulunan gizemli bir ortoreovirüsün keşfedilmesine katkıda bulundu. 

Geçtiğimiz yıl ABD'de bulunan ve kızamık, kabakulak, Nipah virüsü ile aynı aileden gelen ilk jeilongvirüsünün keşfindeki rolüyle manşetlere çıkan evcil kedi Pepper, yine iş başında... Bu sefer avcılık becerisi, yeni bir RNA virüsü olarak ortoreovirüs türünün tanımlanmasına katkıda bulundu.

Virolog John Lednicky'nin de aralarında bulunduğu Florida Üniversitesi'nden araştırmacılar, bu türü ilgisiz bir test sırasında tanımladılar ve genomunu yayınladılar.

Bir zamanlar zararsız olduğu düşünülen bu virüsler, insanlarda ve hayvanlarda giderek daha ciddi hastalıklarla ilişkilendiriliyor. Önceki keşifler de vahşi yaşamda bir virüsün ortaya çıkış modeline işaret ettiğinden, bilim insanları daha fazla gözetime ihtiyaç olduğunu vurguluyor ve Pepper, beklenmedik ama güvenilir bir virüs avcısı olmaya devam ediyor.

Pepper fareyi avladı, virolog sahibi ölü fareyi teste götürdü

Pepper'ın sahibi ve Florida Üniversitesi Halk Sağlığı ve Sağlık Meslekleri Fakültesi'nden virolog Dr. John Lednicky, katır geyiği çiçeği virüsünün bulaşmasını anlamaya yönelik devam eden çalışmasının bir parçası olarak Pepper'ın avını (Florida-Everglades bölgesinden ölü bir kısa kuyruklu sivri fare) test için laboratuvara götürdü.

Yapılan testler, sivri farenin daha önce tanımlanmamış bir ortoreovirüs suşuna sahip olduğunu ortaya koydu. Bu cinse ait virüslerin insanları, beyaz kuyruklu geyikleri, yarasaları ve diğer memelileri enfekte ettiği bilinmektedir. Ortoreovirüslerin insanlar üzerindeki etkileri henüz tam olarak anlaşılmamış olsa da, virüsün çocuklarda ensefalit, menenjit ve gastroenterit vakalarıyla ilişkili olduğuna dair nadir raporlar bulunmaktadır.

Virolog Lednicky, "Önemli olan, ortoreovirüslere dikkat etmemiz ve bunları nasıl hızla tespit edeceğimizi bilmemiz gerektiğidir." dedi.

Üniversite araştırma ekibi, "Gainesville (Florida) sivri faresi memeli ortoreovirüs tip 3 suşu UF-1" adını verdikleri virüsün tam genomik kodlama dizilerini Microbiology Resource Announcements (Mikrobiyoloji Kaynak Bildirimleri) dergisinde yayınladı.

Virolog, virüslerin sürekli evrimleşme eğilimi ve ekibin gelişmiş laboratuvar teknikleri göz önüne alındığında, yeni virüsler bulmanın tamamen şaşırtıcı olmadığını söyledi.

"Bunu söyleyen ilk kişi ben değilim ama esasen bakarsanız görürsünüz ve bu yüzden sürekli olarak yeni virüsler bulmaya devam ediyoruz." dedi.

"Neden gömmek yerine test etmeyesiniz? Öğrenilebilecek çok şey olabilir"

Lednicky, grip virüsü gibi iki farklı ortoreovirüs tipinin bir konak hücreyi enfekte edebileceğini, virüslerin genlerinin karışıp eşleşmesi ile özünde yepyeni bir virüs yaratabileceğini ekledi. "Bu, denk gelinmiş bir çalışmaydı. Karşınıza ölü bir hayvan çıktıysa, neden gömmek yerine test etmeyesiniz? Öğrenilebilecek çok şey olabilir.” yorumunu yaptı.

Kedisi Pepper açık hava maceralarında herhangi bir hastalık belirtisi göstermedi ve büyük olasılıkla örnek toplayarak bilimsel keşiflere katkıda bulunmaya devam edecek.

Haberin tamamını Science Daily'den okuyabilirsiniz.

:
share
Siteyi Telegram'da Paylaşın
Siteyi WhatsApp'ta Paylaşın
Siteyi Twitter'da Paylaşın
Siteyi Facebook'ta Paylaşın