Çin'den binlerce km. uzaktaki, toplam nüfusu 116.000 olan Kiribati Adası’nda Çin Büyükelçiliği açıldı.
Kiribati’de Çin’den önce sadece Avustralya, Yeni Zelanda ve Küba’nın büyükelçilikleri vardı.
Kiribati küçüklüğüne rağmen jeopolitik rekabetin kızıştığı bir ada ülkesi.
Üstelik Kiribati'nin Pekin yanlısı Cumhurbaşkanı Taneti Maamau, Çin ile daha yakın ilişkiler için kampanya yürüttükten sonra, 23 Haziran’da Tayvan'a sempati duyan rakibini yenerek seçimi ikinci kez kazandı.
Kiribati, Asya ve Amerika arasındaki hayati su yollarını kontrol eden, kaynak açısından zengin bir dizi adadan oluşuyor ve aynı zamanda Pekin'in Pasifik'teki artan etkisinin en çok görüldüğü ada ülkesi.
Pasifik’teki adalar uzun zamandır büyük bir askeri varlığa sahip olan ABD ile bölgeye en büyük yardımları yapan ve ABD’nin güvenlik ortağı olan Avustralya gibi müttefiklerle iyi geçiniyor. Ancak son yıllarda, Pekin'in diplomatik ve ekonomik erişim kabiliyeti nedeniyle pek çok Pasifik adası Çin ile daha yakın ilişkiler kurdu ve bu da jeopolitik gerilimler için yeni bir fay hattı oluşturdu.
Ada’ya salgın sırasında Çin ve Avustralya yardım ederken, Pasifik Adaları ve Avustralya arasında bir seyahat koridoru oluşturma olasılığı Çin ve Avustralya arasındaki jeopolitik rekabete yeni bir boyut kazandırdı.
2006 yılında Çin'in o dönemdeki Başbakanı Wen Jiabao, Pasifik Adaları'nı ziyaret eden en üst düzey Çinli yetkili olmuştu. Jiabao, Kribati yönetimine kaynak geliştirme, tarım, balıkçılık ve diğer önemli endüstrilere yatırım yapmak için 3 milyar yuan (424 milyon $) imtiyazlı kredi sözü vermiş ve Pekin'in bölgeye olan ilgisine işaret etmişti.
Avustralyalı bir düşünce kuruluşu olan Lowy Enstitüsü tarafından derlenen verilere göre, bugün Pekin, Kribati’de Avustralya’dan sonra en büyük ikinci yatırımcı.
Corona virüs salgını Pasifik'teki jeopolitik rekabette de etkisini gösterdi. Salgın, ülkeler arasındaki seyahat kısıtlamalarının jeopolitik kaygılarla seçici olarak hafifletilebileceği sonucunu doğurdu.
Örneğin, bölgedeki Avustralya ve Yeni Zelanda Corona virüsü kontrol altına alırken, politikacıları birbirleri arasındaki sınırları açmak, iki ülke arasında bir seyahat koridoru yaratmayı planlıyorlar.
Her iki ülke de Nisan ayı sonuna kadar Corona virüs eğrilerini başarıyla düzleştirmişti fakat Avustralya şu anda Victoria eyaletindeki vakalarda bir artışla karşı karşıya…
Avustralya, Fiji, Samoa ve Solomon Adaları dahil olmak üzere Pasifik’teki ada ülkelerinin güvenli seyahat koridoruna katılmalarını istedi.
Şimdiye kadar, benzeri bir seyahat koridoru için Pasifik adaları ile Çin arasında kamuya açıklanmış bir plan bulunmuyor.
Çin seyahat koridoru yaratmakta daha çok komşu sınırlarına odaklanıyor. Nitekim Çin’in güneydeki eyaletlerinden Guangdong, Hong Kong ve Makao ile ortak bir koridor yaratmak için görüşüyor.
Corona virüs karantinaları Pasifik ülkelerinin turizme bağımlı ekonomileri üzerinde büyük baskı yarattı. Pasifik adalarının ana turist kaynaklarını ise Avustralya ve Yeni Zelanda'dan gelen turistler oluşturuyor.
Güney Pasifik Turizm Örgütü'nün bir raporuna göre, 2018 yılında Avustralya ve Yeni Zelanda’dan Pasifik bölgesine 1 milyondan fazla yabancı giriş yaptı. Avustralyalı ve Yeni Zelandalı turistler, Pasifik adalarına gelen turistlerin % 51'ini temsil ediyordu.
Buna karşılık, sadece 124.939 Çinli turist 2018'de Pasifik adalarına gitti ve bu oran 2017 yılındaki verilere göre % 10.9’luk bir düşüşü gösteriyordu.
Kaynak: CNN Int.
Yorumunuz