Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı Nikos Hristodoulidis, Fransız Devrimi’nin tarihe geçen günü 14 Temmuz Bastille Günü dolayısıyla Fransa'nın güney Lefkoşa Büyükelçiliği tarafından düzenlenen etkinlikte, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yakında adayı ziyaret edeceğini açıkladı.
Fransa ile yeni bir stratejik ortaklık anlaşmasının imzalanacağını duyurdu
Hristodoulidis, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile Kıbrıs'ta yapacağı görüşmede, iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın yenilenmesi ve daha üst düzeye taşınması için yeni bir stratejik ortaklık anlaşmasının imzalanacağını belirtti.
Hristodulidis, Macron’un ziyareti öncesinde, temmuz ayı sonundan önce Fransa Dışişleri Bakanı’nın da Kıbrıs’a bir hazırlık ziyareti gerçekleştireceğini ifade etti.
Hristodoulidis: ‘Fransa, Kıbrıs’ın stratejik ortağı’
Fransa ile ilişkilerde savunma ve güvenlik konularına özel bir vurgu yapan Hristodulidis, bu alanların sadece ikili değil, aynı zamanda bölgesel gündemin de merkezinde olduğunu ifade etti. 'Fransa’nın Kıbrıs’ın stratejik ortağı' olduğunu kaydetti.
“Çalkantılı zamanlarda bu iş birliği, hem bölgemizde hem de dışında, hem anlamlı hem de stratejik açıdan belirleyici bir niteliğe bürünüyor. Kıbrıs ve Fransa, Avrupa Birliği’ni özellikle savunma alanında daha stratejik olarak özerk hale getirme hedefini paylaşıyor. Bu hedef doğrultusunda son aylarda AB düzeyinde somut adımlar atıldığını görmekten memnuniyet duyuyorum.” dedi.
Nikos Hristodoulidis, savunmanın yanı sıra enerjinin de stratejik özerkliğin önemli bir alanı olduğunu belirtti ve Fransız enerji şirketi TOTAL’in güney Kıbrıs MEB’inde (Münhasır Ekonomik Bölge) yürüttüğü hidrokarbon arama çalışmalarına katılımını vurguladı.
Fransa’nın güney Lefkoşa Büyükelçisi: “Geçen yıl 30 Fransız savaş gemisi Kıbrıs limanlarında durakladı ve pek çok Fransız askeri uçağı Kıbrıs’a iniş yaptı”
Fransa’nın güney Lefkoşa Büyükelçisi Clélia Chevrier Kolačko, güney Lefkoşa’daki Fransız-Kıbrıs Okulu’nda Bastille Günü kutlamaları kapsamında yaptığı konuşmada, Fransa-Kıbrıs dostluğunun hiç bu kadar güçlü ve önemli olmadığını söyledi.
Büyükelçi konuşmasında, yakın çevremizde çatışmaların ve insani felaketlerin yaşandığı bir dönemden geçildiğini hatırlatarak, "iki ülke arasındaki dostluk, hiçbir zaman bugün olduğundan daha güçlü ve kritik olmamıştı" dedi.
“Fransa için Kıbrıs güvenilir bir ortaktır.” diyen Kolačko, geçen yıl boyunca 30 Fransız savaş gemisinin Kıbrıs limanlarında durakladığını ve pek çok Fransız askeri uçağının Kıbrıs’a iniş yaptığını aktardı.
Ayrıca, iki ülke savunma bakanlıkları arasında yürütülen yıllık yüksek düzeyli stratejik diyalog kapsamında düzenli askeri ve diplomatik temasların sürdüğünü de vurguladı.
Büyükelçi, ekonomik iş birliği konusuna da değinerek, Fransız şirketlerinin Kıbrıs’ın gelişimine enerji, altyapı, turizm ve perakende gibi alanlarda katkı sunduğunu belirtti. Bu bağlamda Total, Bouygues, Accor, Saur, Leroy Merlin ve Decathlon gibi önde gelen Fransız şirketlerini örnek gösterdi.
Gelecekteki iş birliklerinin ise yeşil teknolojiler, sürdürülebilir turizm, yapay zekâ, savunma inovasyonu gibi alanlarda şekillendiğini kaydetti. Ayrıca, Fransa ile güney Kıbrıs arasındaki güçlü bilimsel ve akademik bağlara dikkat çekerek, Fransız-Kıbrıs Okulu’nun faaliyetlerine ve okulun Limasol’da açılan yeni şubesine atıfta bulundu.
“Bize güvenebilirsiniz”
Kıbrıs sorunuyla ilgili gelişmelere değinen Büyükelçi, Hristodulidis’e hitaben şöyle dedi: “Bize güvenebilirsiniz. Bölgedeki barış ve istikrarın sağlanmasında Kıbrıs da önemli bir yer tutmaktadır.”
Fransa’nın hem BM Güvenlik Konseyi üyesi, hem de AB üyesi olarak, Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı bir çözüm bulunmasına katkı sunmaya daima hazır olduğunu belirtti. Bu çözümün tüm Kıbrıslıların yararına olması gerektiğinin altını çizdi.
Ayrıca Fransa’nın, müzakere sürecinin yeniden başlatılmasına zemin hazırlayacak devam eden diyaloğu desteklediğini, bu bağlamda Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin çabalarını takdir ettiğini ve BM Kıbrıs Özel Temsilcisi María Ángela Holguín’in girişimlerine tam destek verdiğini ifade etti.
“İlerlemenin tek yolu, BM Güvenlik Konseyi kararlarında tanımlandığı şekilde, siyasi eşitliğe dayalı bir federasyon modeli üzerinde çalışmaktır.” diyerek sözlerini tamamladı.
Haberin tamamını Kathimerini'den okuyabilirsiniz.
Güney Kıbrıs, 2019’da Fransa’ya Mari'deki Evangelos Florakis deniz üssünü Fransız Donanması savaş gemilerine kalıcı hizmet vermek üzere kullanmasına izin vermiş, Mari üssünün Rum-Fransız ortak finansmanıyla büyütüleceği ve resmen 'Fransız üssü' olarak tanımlanmaksızın Fransa'nın daimi kullanımına açılacağı iddia edilmişti.
Yorumunuz